nlc.hu
Aktuális
Fel sem fogták még a vízi rendőrök, milyen súlyos a Hableány katasztrófája

Fel sem fogták még a vízi rendőrök, milyen súlyos a Hableány katasztrófája

Két vízi rendőr nyilatkozott, akik elsőként érkeztek a hajóbaleset helyszínére.

Lázár Balázs főtörzsőrmester és Virágh István Richárd törzsőrmester a police.hu videóján beszélnek arról, hogyan zajlott a mentés a szerda esti hajóbaleset után. Ők az elsők között voltak, akik a vészjelzést észlelve a helyszínre érkeztek május 29-én.

Lázár Balázs elmondta, hogy a riasztás után 65-70 km/órával siettek a szolgálati hajóval a helyszínre. A szállodahajó mellől egy férfit és egy nőt húztak ki a vízből. A férfi kihűlt állapotban volt, a nőt pedig elkezdték újraéleszteni. Azt mondta, jó ideig eltart még, amíg feldolgozzák a történteket.

Virágh István Richárd sem találkozott még hasonlóan súlyos balesettel. Mint elmondta, ő ráadásul nem is készült rá, hogy aznap este szolgálatban lesz – egy kollégája helyett ugrott be, aki születendő gyereke miatt ultrahangos vizsgálatra ment.

Hétfőn kezdik újra a mentést

A vasárnap kora délutáni híradás szerint egyelőre sem a magyar, sem az osztrák, sem pedig a dél-koreai búvárok nem látnak lehetőséget a merülésre.

A hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésének munkálatait segítő hajók a Margit hídnál 2019. június 2-án (fotó: MTI/Mónus Márton)

A szakemberek abban bíznak, hogy apad a folyó, és enyhül a sodrása. Továbbá megpróbálják leárnyékolni az elsüllyedt hajót, hogy a búvárok könnyebben mozoghassanak – írja az MTI.

Szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb Hableány turistahajó, fedélzetén dél-koreai turistákkal, majd másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. A hajóbalesetben 21 ember eltűnt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top