Életmód

Már betűtípusból is létezik környezetbarát

Szeretnél spórolni a nyomtatópatronon? Mutatjuk a betűtípusokat, amelyekkel 33 százalékkal kevesebb tinta fogy, és még a környezet is megköszöni.

Ha már szelektíven gyűjtöd a szemetet, biciklivel jársz mindenhova, csapvizet iszol a palackozott helyett, és még komposzt is van a hátsó kertben, akkor ideje, hogy a munkában is környezetbarát verzióra válts.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy azzal a környezeti teherrel, amit nap mint nap a bolygónkra rovunk, megállíthatatlanul és egyre gyorsabb tempóban sodorjuk magunkat a vesztünkbe. Épp itt az ideje, hogy mindent, még a legapróbb és legjelentéktelenebbnek tűnő változtatásokat is megtegyük a saját érdekünkben. 

Egyre gyorsabban rohanunk a vesztünkbe

Ha valami, akkor a túlfogyasztás napjának idei dátuma félelmetesen számszerűsíti a bajt. A Global Footprint Network adatai alapján 2019-ben május 10-én léptük át azt a dátumot, amikor az emberiség fogyasztása meghaladja azt a szintet, amelyet a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni.

Legalább válts betűtípust! (Fotó: iStock)

Ötven évvel ezelőtt, 1970-ben, még csak december 23-án értük el a túlfogyasztás határát, 1997-ben pedig szeptember végén. Tavaly ez a nap augusztus elsején jött el, 2017-ben pedig augusztus másodikán, ami csupán egynapnyi különbséget jelentett, és ez némi bizakodásra adott okot. Idén azonban hónapokat ugrottunk előre, ami tökéletesen mutatja azt a hatalmas nyomást, amelyet az emberiség, illetve az emberi tevékenység a Föld ökoszisztémájára gyakorol.

Éppen ezért nem elég a már unalomig ismételt, mégis kiirthatatlan tűnő nejlonzacskók és PET-palackok elhagyásával letudnunk a részünket, hanem keresnünk kell az egyéb környezetkímélő megoldásokat is.

Ne nyomtass, de ha mégis muszáj, válts betűtípust!

A technika és az informatika fejlődésével ma már annyi mindent meg lehet oldani online, hogy egészen jó eséllyel el tudjuk kerülni a mindennapi életben, hogy bármit is ki kelljen nyomtatnunk. Online bankolunk, rendelünk mozijegyet, repülőjegyet, és még könyveket is így olvasunk. A laptopunk, a telefonunk, de akár az óránk is segítséget nyújthat, hogy mindig kéznél legyenek az éppen szükséges dokumentumok.

A munkában azonban már más a helyzet, az irodákban még mindig gőzerővel zakatolnak a nyomtatók. Csak úgy dőlnek ki a gépből az aláírandó szerződések, a csatolandó mellékletek vagy épp a következő megbeszéléshez szükséges összefoglaló anyagok.

Hogy csökkentsük az iroda környezeti lábnyomát, több dolgot is tehetünk.

A legfontosabb, hogy csak azt nyomtassuk ki, amit nagyon muszáj, használjunk újrahasznosított papírt, nyomtassunk mindkét oldalára, és váltsunk környezetbarát betűtípusra!

Az Ryman Eco, vagy az Ecofont zöld betűtípusokkal rengeteg tintát spórolhatunk meg, így nemcsak olcsóbb lesz az otthoni és irodai nyomtatás, de a környezetet is megkíméljük. A Ryman Eco és az Ecofont titka abban rejlik, hogy előbbiben üres vonalak, utóbbiban pedig apró pöttyök vannak a betűkben, így pont ugyanannyira olvashatók, mint a teljesen kitöltött fontok, viszont jóval kevesebb tinta kell a kinyomtatásukhoz.

A Ryman Eco betűtípus ingyen letölthető, és 33 százalékkal kevesebb tintát használ, az Ecofont otthoni felhasználása mindössze évi 7, üzleti használata pedig 10 euróba kerül, viszont cserébe 50 százalékos spórolást ígérnek a fejlesztők.

Mit jelent ez a környezet számára?

A környezetbarát betűtípus nemcsak a folytonos patroncserétől és az ezzel járó költségektől kímél meg minket, hanem a bolygónak is jót tesz, ugyanis minél több tintát használ a nyomtatónk egy adott szöveg elkészítéséhez, annál több elektromos áramot is fogyaszt. Emellett minél hamarabb fogy ki a patron, annál többet kell belőle legyártani, szállítmányozni, végül pedig csak úgy gyűlnek az üres patronhegyek, amelyeket rengeteg szén-dioxid-kibocsátás árán lehet csak újrahasznosítani, már amennyiben egyáltalán törődik vele valaki, és nem a szemetesbe küldi azokat egyenesen.

Az, hogy az irodában a nyomtatott papírhulladékot szelektíven gyűjtjük, nagyon szép dolog, de mikor az  újrahasznosításra kerül sor, előbb ki kell vonni belőle a tintát. Első lépésben a papírt vízzel és vegyszerekkel keverik, majd felaprítják, melegítik, így a papír cellulózszálakra bomlik. Így keletkezik a pépnek nevezett keverék, amit újrahasznosítanak. A pép létrehozásához azonban a nyomdafestéket ki kell vonni a papírrostokból, amit a környezetbarát betűtípus megkönnyít, így kevesebb kemikália felhasználásával és kevesebb káros anyag kibocsátásával jár az újrahasznosítás.

Ezek után azt hiszem, nem kérdés, hogy már csak annyit kell eldöntenünk, hogy a csíkos vagy a pöttyös betűtípus tetszik-e jobban, és már válthatunk is a környezetbarát megoldásra otthon és az irodában egyaránt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top