A disznók orrában található protein adja az alapját annak a ruhaanyagnak, amely izzadság hatására egyre jobb illatú lesz. Az új anyagot a portugál Minhói Egyetem kutatói fejlesztették ki: rájöttek, hogy a disznók orrában található fehérje a szagmolekulákhoz és az úgynevezett szénhidrátkötő modulokhoz kötődik. Utóbbi pedig a pamutszálakhoz is hozzátapad.
Egy másik módszert is kidolgoztak, amelyben zsírszerű liposzómákat használnak. Az is azon alapul, hogy a szag kötődik a liposzómához, a liposzóma kötődik a szénhidrátkötő modulokhoz, amik pedig magához az anyaghoz.
A ruhaanyagot „malacorrfehérjékkel” kezelték, citromos illatot kezd árasztani, ahogy összeköttetésbe kerül az izzadsággal. Ez gyorsabb reakció, mint a liposzómáké, de még nem tudni, a gyakorlatban melyik lesz a hasznosabb. Mindenesetre a citromos illat rovarriasztóként is működhet, így nemcsak a szagot semlegesíti az anyag, hanem a rovarokat is elűzi – foglalta össze a kutatók felfedezését a 24.