Összefüggést találtak a rák és a csirkehús fogyasztása között az Oxfordi Egyetem tudósai.
Egy nagyszabású kutatásban 475 ezer középkorú britet vizsgáltak nyolc éven keresztül, 2006 és 2014 között. Figyelték az étrendjüket és azt is, milyen betegségek alakultak ki náluk. A kutatási eredményeket most publikálták a Journal of Epidemiology and Community Health című folyóiratban.
Kiderült, hogy a csirkehús fogyasztása növelte a rosszindulatú melanoma, a prosztatrák és nem-Hodgkin limfóma kialakulásának kockázatát.
A vizsgálat az okokat nem nevezi meg, csak rámutatott a csirkehús és a rák egyes fajtái közötti összefüggésre.
A kutatók megjegyzik, hogy más tényezők is szerepet játszhattak az eredményekben. Például rákkeltő anyagok lehettek a húsban, de akár a hús elkészítése is befolyásolhatta az eredményeket.
A rák és a csirkehús közötti kapcsolat kimutatása azonban mindenképpen fontos jelzés, mivel a fehér húsokat eddig rákkeltő vörös húsok egészséges alternatívájának tekintették.