Biztos neked is van olyan ismerősöd, aki ki nem állhat valamilyen fűszert vagy hozzávalót az ételekben, esetleg te magad nem szeretsz valamit. Néhányan az egész köményt nem bírják a kajában, mások a mazsolával készült desszerteket nem hajlandók megenni.
Aztán itt van azoknak a tábora, akik utálják a koriandert. Ők azért különlegesek, mert az ellenérzésük olyan erős, hogy egy Facebook-csoportot is működtetnek I Hate Coriander néven, aminek már több mint 220 ezer tagja van.
Maga a csoport pont arról szól, mint amit várunk tőle: a tagok utálják a koriandert, és ezt változatos formában adják a világ tudomására. Végigpörgetve a bejegyzéseket, nincs kétség, az a legnépszerűbb gesztus, hogy szó szerint bemutatnak a koriandernek:
De árulnak antikorianderes pólókat is:
És van jó néhány korianderes mém is:
A közösségi oldalon tapasztalható zsigeri utálat megmosolyogtató, pedig genetikai oka is van annak, hogy valaki szereti-e a koriandert vagy sem. A koriander sajátos ízét és illatát az aldehidek adják. Néhány embernél azonban az OR6A2 jelzésű gén érzékenyebbre állítja a fűszernövényben található aldehidvegyületek érzékelését. Ezért ők szappanízűnek érzik a koriandert.
Bár az utálatra van tudományos magyarázat, a szakemberek azt mondják, az undor megszüntethető. Csak jó sok koriandert kell hozzá enni…