nlc.hu
Egészség
Teázol? Milliónyi műanyagdarabkát iszol meg egy csészével!

Teázol? Milliónyi műanyagdarabkát iszol meg egy csészével!

Ideje átértékelni az ötórai tea hagyományát...

Egy kutatás szerint egy csésze teában sok millió mikroszkopikus műanyagdarab lehet” – írja a Hvg egy új tanulmányra hivatkozva, amely külön kiemeli, hogy a teafilterek áztatásával több millió mikroszkopikus műanyagdarabot is lenyelünk. Teázni mégsem egészséges?

tea agy kutatás

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Louis Hansel)

A teafilterek ugyanis nemcsak teából és papírból állnak, hanem szinte mindegyikben található polipropilén, amelyet általában arra használnak, hogy lezárják a filtereket.

A McGill Egyetemen azt kutatták, hogy a teafilterekből vajon beszivároghatnak-e mikro- és nanoműanyagok az italokba a főzés során. „Arra jutottak, hogy egyetlen filterből 11,6 milliárd mikroműanyag és 3,1 milliárd nanoműanyag kerül a vízbe” – idézi a lap. 

Ahogy arról már mi is írtunk, hetente lenyelünk egy bankkártyányi műanyagszemcsét.  A New Castle-i Egyetem kutatásából derült ki, hogy a környezet műanyagszennyezése következtében minden ember átlagosan 5 grammnyi műanyagszemcsét fogyaszt el minden egyes nap, természetesen anélkül, hogy erről tudomást szerezne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top