Ki mondta, hogy csak nyáron lehet befőzni, mikor roskadozik a kert a gyümölcsöktől? Így az ősz vége felé még bőven akad mindenféle földi jó a veteményesben (vagy a piacon), amiből egy izgalmas, fűszeres és megannyi ételhez tökéletesen passzoló finomságot lehet készíteni. Olyat, ami lepipál bármilyen lekvárt és szószt, az egyetlen baj vele csak az, hogy pillanatok alatt elkapkodják majd a barátaid. Ez nem más, mint az ősz sztárja, az almás-sütőtökös chutney, ami egyszerre édes, csípős és fűszeres, és ami tökéletesen kiegészíti a vendégváró sajttálat, istenien megy a sültekhez, egy laza tévénézős estén pedig szuper mártogatós lesz belőle.
Ráadásul érdemes pofás üvegekben eltenni, mert mindenki, aki egyszer megkóstolja nálad, követelni fogja, hogy neki is csinálj, így kiváló ehető ajándékötlet, amivel bárkit meglephetsz. Éppen ezért a receptből egy jó nagy adag készíthető.
Hozzávalók (2 kg chutney-hoz)
- 1 kg sütőtök
- 3 (500 g) savanykás alma
- 4 ek. repce- vagy olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 50 g szeletelt gyömbér
- 1 piros csilipaprika
- 1 csillagánizs
- 15 szem kardamom
- 2 fahéjrúd
- 1 ek. mustármag
- 1 tk. kurkuma
- 2 tk. tengeri só
- 500 g barnacukor
- 300 ml almaecet
Elkészítés
- A sütőtököt, az almát, a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A sütőtököt és az almát kimagozzuk. és kockákra vágjuk mindkettőt, a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát pedig átnyomjuk fokhagymanyomón.
- Az olajat egy nagy serpenyőben felmelegítjük, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a gyömbért, a kimagozott és aprított csilipaprikát, a kardamommagokat, a fahéjrudakat, a mustármagot és a kurkumát. Öt percig pirítjuk, amíg a fűszerek illatozni kezdenek.
- Ezután hozzáadjuk a fűszeres hagymához a zúzott fokhagymát, a megpucolt és apró kockákra vágott sütőtököt és almát. Az egészet jól összeforgatjuk, és 10-15 percig pároljuk, amíg a hagyma és az alma megpuhul, és a sütőtök is elkezd puhulni.
- Ekkor hozzákeverjük a kurkumát és a cukrot, és hagyjuk, hogy utóbbi megolvadjon, majd lassú tűzön 5 percig főzzük, hogy kissé karamellizálódjon.
- Ezután hozzáöntjük az almaecetet, és hozzáadjuk a sót, majd újra felforraljuk az egészet, és 30 percen át főzzük lassú tűzön. Rendszeresen keverjük meg közben, de ne törjük össze nagyon a tököt és az almát benne, az a jó, ha kissé darabos az egész és kellemesen szirupos.
- Mikor elkészült, vegyük ki belőle a fahéjrudakat, és még forrón kanalazzuk az illatozó almás-sütőtökös chutney-t légmentesen zárható befőttesüvegekbe, majd fordítsuk őket fejjel lefelé egy időre. Tegyük száraz dunsztba, majd miután kihűltek, mehetnek a spájzba.
Ez az egyszerre fűszeres, csípős, édes és sós őszi különlegesség isteni kiegészítője egy sajttálnak, remekül megy a fűszeres steakburgonyához, feldobhatunk vele zöldsalátákat, jól illik a sültekhez, de akkor is vegyük elő, ha extravagáns hamburgerre vágyunk, és soha ne hiányozzon a mártogatósok közül sem. Ha pedig vendégségbe megyünk, bátran kapjunk le egyet a polcról, és vigyük el ajándékként, mert sokkal különlegesebb, mint egy doboz unalmas bonbon. Mi szóltunk, hogy gyorsan el fog fogyni!