A helyzet persze az, hogy a sós sütemények felhozatala nem olyan színes, mint édes társaiké, de az alapanyagokkal és a fűszerekkel kedvünkre játszhatunk és kísérletezhetünk. Íme néhány trükk és tipp, amit érdemes megfogadni:
- Mindig legyen otthon leveles tészta. Ez igazi varázsszer a konyhában, amiből stangli, pite vagy falatka is készülhet.
- Ha juhtúrós pogácsát vagy stanglit sütsz, ne sózd meg a tésztát külön, vagy használj kevesebbet.
- A pogácsáid még magasabbak lesznek, ha a két tenyered között megsöndörgeted.
- A tésztákat mindig kend meg elkevert tojással, tojássárgájával, vagy fehérjével, de csak közvetlenül a sütőbe tétel előtt, mert egyébként elnehezíti a tésztát.
- Használj olyan alapanyagokat, amit a legtöbben szeretnek. Hidegtálnál a tormát vagy a lazacot néhányan nem eszik meg, de pirított baconnel töltött tojásra kevesen mondanak nemet
Töltött tojás
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 1 avokádó
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 tk. citromlé
- 1 tk. mustár
- 2 szelet bacon
- A tojásokat főzd keményre, majd pucold meg, és vágd ketté őket.
- Vedd ki a sárgákat, adj hozzájuk megpucolt, összeturmixolt avokádót és keverd össze őket. Végül mehet bele a reszelt fokhagyma a citromlé és a mustár. Simára pürésítjük, majd kóstolás után sózzuk és borsozzuk. Kanál, vagy habzsák segítségével visszatöltheted a tojásba.
- A bacont meg kell pirítani, és apróra vágni, majd megszórni vele a tojásokat.
Gombás-krémsajtos leveles tészta
Hozzávalók:
- 1 csomag mirelit leveles tészta kiolvasztva
- 15 dkg natúr krémsajt
- 5 dkg darált reszelt gouda
- só, bors
- 25 dkg csiperke gomba
- kevés étolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás a lekenéshez
- petrezselyem a díszítéshez
1. A kiolvasztott leveles tésztát kiterítjük, és kis téglalapokra vágjuk.
2. A krémsajthoz hozzáadjuk a reszelt gouda sajtot, enyhén sózzuk-borsozzuk, és alaposan összekeverjük.
3. A gombát megtisztítjuk, és felszeleteljük. Az olajat egy serpenyőbe öntjük, illatosra pirítjuk a felszeletelt fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombát, és kb. 10 percig pirítjuk.
4. A levelestészta-lapokat megkenjük a sajtos krémmel, és ráterítünk 2-3 szelet gombát. A széleket felhajtjuk, a peremét lekenjük tojással, és 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk.
Hamis Raffaello
Hozzávalók:
- 25 dkg kristálycukor
- 150 ml víz
- 25 dkg vaj
- 40 dkg tejpor (nem azonos a kávékrémporral)
- 10 dkg kókuszreszelék
- Magozott meggybefőtt, koktélcseresznye vagy vékonyra szelt mandulaszemek a közepébe.
- További kókuszreszelék a hempergetéshez.
- A cukorból és a vízből főzz sűrű szirupot. Hagyd gyöngyözve forrni, majd húzd félre a tűzről, keverd bele a vajat és a kókuszreszeléket. Alacsony hőfok felett kevergesd tovább, amíg a vaj jól elkeveredik benne. Ekkor szórd bele a tejport, és kézi habverővel vagy fakanállal keverd csomómentesre. Zárd el a gázt, és tedd félre hűlni. Amikor már kihűlt, tedd be a hűtőszekrénybe dermedni.
- Egy-két óra után egy fagylaltmérő kanál segítségével mérj ki kisebb adagokat a masszából, és a tenyereddel formázd gömb alakúra, majd forgasd meg a kókuszreszelékben. Töltheted meggyszemekkel vagy koktélcseresznyével is; ebben az esetben a kivett massza közepére tedd a gyümölcsöt, és úgy formázz golyót belőle, majd jöhet a kókuszfürdő. Nyomkodhatsz bele egy kevés hántolt mandulát is, így ropogósabb lesz.
Kiemelt kép: illusztráció, iStock