nlc.hu
A gyengédség összehoz

Gyerekek adakoznak

Jótékonyság: gyerekek mutatnak példát a felnőtteknek

Ha nagy a baj a világban, az szerencsére mindig előhívja a segítő szándékot is. Az elmúlt év nem volt könnyű, annál több gyengédséget tapasztalhattunk. A magyar emberek jó szívéről nemrég készítettünk egy összeállítást, most a világban is körülnéztünk, milyen jó példák adhatják vissza a reményt az emberiségben.

A pénz nem minden, de ha szeretetet fejez ki…

Mostanság nem a legkönnyebb idők járnak a vendéglátósokra. Nemcsak a közelünkben van ez így, de például Amerika-szerte is. Hiába gondolják sokan New Yorkot a „világ közepének”, bizony ott is nehezebb most a megélhetés. Ezt a helyzetet ismerte fel egy ismert stand-upos, Robyn Schall, aki elhatározta, hogy pincéreken fog segíteni, ha már úgyis sok a követője. Arra kérte az embereket, dobjanak össze egy kis pénzt, amivel a vendéglátóiparban dolgozókat támogatnának. Azt remélte, hogy vagy ezer dollár össze is gyűlik majd, ehhez képest több mint tizenhárom ezer jött össze. Ennek nagyjából a felét vitte magával a manhattani Lilly’s Cocktail and Wine nevű bárba, ahol Ulyiana Hrushchak volt aznap műszakban – számolt be róla a Fox News. Schall feltöltötte az Instagram-oldalára azt a videót, amin átnyújtja a pénzt. Látszik, hogy a felszolgáló először el sem hiszi, hogy nem egy átverés részese. – Ez komoly?! – kérdezi. A stand-upos előadó biztosítja róla, hogy komoly, és arra költheti a pénzt, amire akarja. Majd elmondja, hogy rajongói gyűjtötték össze a szép összeget. „Köszönöm nektek” – lelkendezik Ulyiana. Ezután Schall a fennmaradó összeget szétosztotta a bár dolgozói között.

Később a pincér azt nyilatkozta, hogy a pénz egy részét Írországban élő családjának küldi, a maradékból pedig az elmaradt számláit fogja rendezni. Sokunkra ráférne egy ilyen jótevő, igaz?

Kétmillió forintnak megfelelő borravalót kapott egy pincér

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Jótékonyság pici korban

Összekötni a kellemest a hasznossal: erről szól Isla-Rose és Lily-Mae példája. Az iker kislányok még „alig nőttek ki a földből”, de már tudják, mi az, másokért tenni. Minden egyes napon jelmezt húznak, és egy mérföldet gyalogolnak édesanyjukkal, hogy különféle karitatív célokra gyűjtsenek. Cheltenham utcái láttak már hercegnőket, bocikat, oroszlánokat és Wonder Womaneket, a lakók pedig szívesen támogatják a jó ügyet. A megajándékozottak többnyire szintén gyerekek, olyanok, akik nehéz körülmények között élnek. De az angol egészségügyi szolgálat is rendszeresen kap némi pénzt a lányoktól.

Az édesanya nagyon büszke a gyermekeire, amivel mi is csak egyetérteni tudunk. Hozzáteszi: a séta még az egészségüknek is jót tesz.

Ikrek (Illusztráció: Pexels.com)

Ikrek (Illusztráció: Pexels.com)

5 éves kislány hajléktalanoknak adta a fogtündértől kapott pénzt

Kifestőkönyv, játékbaba, flitteres ruha… egy ötéves kislány annyi mindenre költhetné azt a pénzt, amit a „fogtündértől” kap. Amaya Thompson azonban egészen másként tett. A történetet a Mirror című lap írta meg. Két foga is kiesett a kislánynak, és ahogy itthon is sokaknál szokás, némi pénzt kapott fájdalomdíjként. Nem is keveset, mintegy húszezer forintnak megfelelő összeget. Szinte hihetetlen, de a kislány nem játékot vagy édességet kért érte, azt találta ki, hogy ajándékcsomagokat fog összeállítani a környéken élő hontalanoknak. Azt mondta, szeretné, ha ők is mosolyognának.

Édesanyja büszkén segített a kislánynak: zacskókat vettek, és megtöltötték minden olyasmivel, aminek hasznát veszi az, aki az utcán él. Amaya még levelet is írt nekik a meglepetés mellé.

De ez még nem minden, Amaya elindított egy adománygyűjtő oldalt azért, hogy még több pénz gyűljön össze. A JustGiving.com-on mindössze két napba tellett, hogy mintegy félmillió forintnyi pénz összejöjjön.

 „Amaya csodálatos kislány” – mondta az édesanya a Mirrornak. Elmesélte, hogy nincsen testvére, ezért mindene megvan, de mindig elmondják neki, milyen szerencsés, és hogy meg kell becsülje, amijük van. „Azt mondta, a hajléktalanok biztos nagyon fáznak, mert nincs hol lakniuk, ezután találta ki, hogy állítsunk össze nekik szeretetcsomagokat” – nyilatkozta az anya. És a mosolyok valóban megszülettek: a megajándékozottak mind ezzel jutalmazták a kislány gesztusát.

A fogtündér többszörösen jót tett (Illusztráció: Pexels.com)

A fogtündér többszörösen jót tett (Illusztráció: Pexels.com)

Így is lehet nyerni

Szintén angliai a következő történet. Egy lottónyertes házaspár a főszereplője, akik nem kevés pénzt, mintegy 407 millió forintnak megfelelő összeget nyertek az EuroMillions lottójátékon. Akár egy év alatt is elkölthették volna az egészet, mint ahogy sok szerencsés nyertes teszi, de ők más utat választottak. Cath és Bill Mullarkey mindketten séfek, tehát maguk is tarthatnának jótékonysági főzést a rászorulóknak, ám a dolog úgy is működik, ha az adakozást szakemberekre bízzuk. Látták, ahogy egy humanitárius szervezet, a Langar Aid önkéntesei ebédet osztanak. Arra gondoltak, a legegyszerűbb az, ha az ő munkájukat támogatják. Ezért alapanyagokat, edényeket, üdítőket és édességeket, de még eldobható evőeszközöket is vásároltak. Még egy vegetáriánus curryreceptet is kifejlesztettek, hogy teljes legyen a kép. „Meg akarták tenni a magukét” – nyilatkozták. „Az önkéntesek feladják a szabadidejüket és állják az időjárás viszontagságait is, egészen lenyűgöző, amit tesznek”– tette hozzá Cath Mullarkey. – „Bill és én ezért szerettünk volna valamilyen módon segíteni, hogy kifejezzük az irántuk érzett nagyrabecsülésünket.”

lottó, lottóhúzás, szerencsejáték

Fotó: Unsplash

És még mindig a gyerekek…

Bizony, mi felnőttek tanulhatnánk a kicsiktől. Itt van például Hayley Orlinsky, egy hétéves amerikai kislány, aki egy egyszerű ötlettel nem kevesebb, mint hatmillió forintnyi összeget gyűjtött a chicagói Ann and Robert H Lurie gyerekkórháznak. Hayley színes gumikarkötőket készített, ezeket tette pénzzé. Egy idő után annyi megkeresése lett, hogy a barátnői is beszálltak segíteni. Eredetileg kétszáz dollárt akart adományozni, végül húszezer lett belőle.

A kislány édesanyja, Lori elmondta, nagyon büszke rá, hogy lánya ennyire jószívű. „Jó tudni, hogy mikor az általunk ismert világ szép lassan darabokra hullik, a Föld minden tájáról előrelépnek a jószívű emberek és segítenek.”

Ez a kislány újabb megtestesült bizonyíték arra, hogy a közösség ereje legyőzheti a legnehezebb körülményeket is.

A karkötők mindig menők (Illusztráció: Pexels.com)

A karkötők mindig menők (Illusztráció: Pexels.com)

Még több jó cselekedet:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top