Leteszteltük, mit tudnak a népszerű edzős applikációk

nlc | 2020. Október 08.
Edzeni otthon is lehet, főleg, ha kihasználjuk az online applikációkat. Megnéztünk négy népszerű alkalmazást, amelyek segítségével a nappali közepén, az udvaron, vagy a parkban is edzhetünk. Előnyök, hátrányok, ajánlás!

3, minden appra érvényes aranyszabály, észrevétel:

30 days fitness

Jól indul, hogy külön beállíthatjuk a nemünket. Kezdő sportolóknak talán nem annyira lényeges, de második lépésben máris beállíthatjuk, hogy mely testrészünkre szeretnénk a gyakorlatok alatt a legtöbb hangsúlyt fektetni. Kis segítség: többet is bátran megjelölhetünk. Beállíthatjuk azt is, hogy mi a legnagyobb motiváció számunkra, önbizalmat várunk az edzésektől, egyszerűen jól akarjuk érezni magunkat a bőrünkben, felkészülni a bikiniszezonra és így tovább. Bár az alkalmazás alapvetően testmozgásra fókuszál, mivel a kívánt súlyt, vagy izmosodást mozgással és diétával együtt tudjuk elérni, így válaszolunk kell néhány, az étkezésünkkel kapcsolatos kérdésekre. Ha mindennek megvagyunk, akkor kapni fogunk egy kalkulációt, hogy a jelenlegi súlyunktól, a célig, hány hónap alatt jutunk el, ehhez hetente hányszor kell edzenünk, mennyi ideig, naponta hányszor együnk, milyen diétát és mennyi kalóriát. És itt el is érünk a szokásos részhez. Eddig ugyanis az alkalmazás ingyenes, aztán jön az ajánlat: a komplett diéta és testmozgás terv egy hétig teljesen ingyenesen, aztán hetente kell 1590 forintot fizetni. Aztán lehet számolni, hogy egy 3 hónapos tervnél ez mit is jelent a pénztárcánkra nézve. Természetesen bármikor lemondható, viszont a gyakorlatsorok elképesztően jól vannak összeállítva, de a bemelegítésre magunktól kell felkészülni, ahogyan a nyújtásokra is.

30 days fitness, Google Play

Seven

Nagyon leegyszerűsített tervvel indul. Választhatunk, hogy milyen céllal szeretnénk edzeni: fittség, erősítés, fogyás. Mi jelölhetjük ki, hogy mely napokon akarunk edzeni, és azt is, hogy hánykor kezdődjenek a gyakorlatok. Természetesen kezdődhetnek bármikor, de az emlékeztetők használók állítólag ötször motiváltabbak, mint azok, akik nem figyelnek erre. Tulajdonképpen itt már el is akadunk, mert anélkül, hogy beállíthatnánk az apró részleteket, hogy lássuk, milyen edzéscsomagot állít nekünk össze a rendszer, máris be kell fizetnünk egy ajánlatra. Az egyik ára havi 1665 forint (egy évre kell előfizetni), a másik havi 2990 forint, de itt havonta kell fizetnünk. Egy hétig azért ingyenesen kipróbálhatjuk az applikációt. Mi a teljes testet átmozgató fogyást jelöltük be célnak. Itt egy 12 gyakorlatból álló, 8 perces feladatsort kaptunk. Amiben van például felülés, jumping Jacks, guggolás, plank és kitörés is. Itt azért érezzük az appok veszélyét, mert egy 130 kilós ember, ha ez alapján kezd el mozogni, sanszos, hogy az ötödik kitörés után szenved valamilyen sérülést. Hogy hányszor, mennyi ideig végezzük a különböző elemeket, arra angol nyelvű segítséget kapunk. Végül pedig jutalommedálokat küldhetünk az elvégzett edzések után.

Seven, Google Play

BetterMe

Az első olyan alkalmazás, ahol regisztráció nélkül tovább sem léphetünk. Ez azonban maximum 30 másodpercet vesz igénybe. Ezután a szokásos kérdések jönnek, vagyis a nemünk, és hogy milyen céllal használjuk az appot. Miután beállítjuk a célsúlyunkat, bejelölhetjük, hogy ilyen edzést preferálunk, ez pedig nagyon hasznos, és ritka opció. Az edzéstervet az alapján állítja össze számunkra a rendszer, hogy otthon szeretünk edzeni, edzőteremben – gépekkel – mozogni, futni szeretünk, vagy éppen sétálni. Lehetőség van többet is bejelölni. A testrészek után azt is megadhatjuk, hogy milyen a testalkatunk. Ahhoz, hogy kialakítsák számunkra az edzéssorozatot, meg kell adnunk, hogy milyen a napirendünk, vagyis tudjuk-e mozgással kezdeni a napot, vagy inkább este van időnk kocogni munka után stb. Végül pedig az alvási szokásainkról, a diétánkról és a motivációnkról is kikérdeznek. Ez az első app, ami megpróbálkozik a mentális erőnket is felmérni, vagyis azt, hogy mennyire vagyunk kitartóak, és hol szoktuk általában feladni az életmódváltást. Ez pedig határozott előny.

BetterMe, Google Play

Ugyanazokat az adatokat adtuk meg, mint az első applikációban, azonban ez 4 hónap helyett 7 hetet adott nekünk, amely segítségével elérhetjük a számunkra megfelelő testsúlyt. Részletesen megkaptunk, hogy hányszor kell edzenünk (ebben volt gyorsabb séta, otthoni, vagy szabadtéri edzés is), napi 1700 kalória lett engedélyezve és minimum 3 liter víz fogyasztása lett előírva a tervben. Emellett pedig heti 7×8500 lépés megtételét javasolták.  Ahhoz, hogy eljussunk a tervben ismét fizetnünk kell. Nagyon leegyszerűsítve, ha 3 hónapra fizetünk elő, akkor hetente kb. 1000 forintot kell fizetünk, de választhatunk örökös tagságot is 150 dollárért.

Előfizetés nélkül is használhatjuk az alkalmazást, korlátozottan ugyan. Általában 15 perces, nagyon egyszerű, saját testsúlyos (eszköz nélküli) gyakorlatokat kapunk. És mi állíthatjuk be azt is, hogy mely napokon, hánykor akarunk edzeni. Vezethetünk az alkalmazásban étkezési naplót is, ami jelez, ha elértük a kiírt kalóriamennyiséget.

Nike Training Club

A népszerű sportmárka futókat segítő alkalmazása mellett már a saját testsúlyos edzések kedvelőinek is kihozott egy alkalmazást.

Gyors regisztráció után kiválaszthatjuk a számunkra ideális edzésszámot. Állóképességünkhöz mérten sok-sok gyakorlatsorból szemezhetünk. Lehet 30 perces, 15 perces, de 8 perces edzést is választani. Böngészhetünk arra vonatkozóan, hogy milyen izomcsoportot akarunk megdolgoztatni, ahogyan arra is, hogy milyen típusú gyakorlatok (saját testsúlyos, súlyzós, stb) elvégzéséhez lenne kedvünk. Érdemes rákeresni a nyújtó (stretching) gyakorlatokra, amelyeket nemcsak kezdőknek, de mindenkinek ajánlanak bemelegítésre, vagy nyújtásra.

Az applikációban ingyenesen érjük el az angol nyelvű gyakorlatsorokat, amelyeket videóval, angol hanganyaggal is illusztrálnak. Nagyon könnyű követni azoknak is, akik hadilábon állnak az angollal. A videókból pedig azt is látjuk, hogy mikor, milyen eszközre lehet szükségünk. Különböző hangok jelzik a gyakorlatok elejét és végét egy-egy edzéssoron belül.

Edzés otthon!

Exit mobile version