Lángos
Ahogy ismerjük: amilyen egyszerű étel, annyira könnyű elrontani azzal, hogy állott olajban sütik ki, vagy hagyják, hogy jól megszívja magát zsiradékkal. A feltétek minősége pedig még több kívánnivalót hagy maga után, a vízzel kevert fokhagymától kezdve a szintén vizezett tejfölön át a legolcsóbb, ízetlen sajtokig és húst nem is látott virsliig mindennel találkozhatunk.
Papp Emese cukrász így készíti, ha sós falatokat kérnek tőle: az alap lángost otthon is hamar elkészítheted, érdemes jó minőségű alapanyagokat használnod, így a lángosod összehasonlíthatatlanul finomabb lesz, mint az a 400 forintos darab, amiért fél órát álltál sorban a tűző napon. Ha a tejfölös-sajtos már nem kihívás, Emese azt ajánlja, próbálkozz virslivel és hagymával töltött verzióval, ami hó végére is kiváló ebéd, mert viszonylag olcsó, cserébe igen laktató. “A hagyma nagyszerűen kiegészíti a virslit, a félbehajtás után pedig teljesen újszerű, a megszokottól eltérő lángost kapunk.”
|
Virslis lángos strand módra Fotó: Hernád Géza
|
|
|
A tuti töltött verzió Fotó: Csigó László |
|
Hamburger
Ahogy ismerjük: az utóbbi évtizedekben a strandok és fesztiválok állandó szereplője lett a hamburger, aminél általában a retroverzió (fényes buci – vékony húspogácsa – csalamádé – mindent elnyomó mustár és ketchup) említésekor párásodik be a szemünk. Szeretjük, mert ezt ettük gyerekkorunkban is, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne többet kihozni ebből az amerikai kedvencből.
A Sülvefőve séfje, Szőke Jani ezt ajánlja helyette: “Hamburgert csinálni egyáltalán nem ördöngösség, én rendszeresen készítek otthon, elég hozzá némi darált marhahús, néhány fűszer, és egyszerű receptem alapján máris nekiállhatsz”. Az egyik legfontosabb alkotóelem a húspogácsa, ehhez vegyél jó minőségű, zsírosabb darált húst, aztán indulhat is a hamburgergyártás. Ma már a legtöbb élelmiszerboltban kapható kész hamburgerzsemle, de ha nagyon ráérsz, és mindenből házit akarsz, az is megoldható. Az otthon süthető puffancs receptjéért kattints ide!
|
Ha a strandon veszed… Fotó: Hernád Géza |
|
|
Hot dog
Ahogy ismerjük: a hot dog még a hamburgernél is egyszerűbb műfaj – gondolják (teljes joggal) a strandbüfések, hiszen virslit tuszkolni egy lyukas kiflibe, majd jól meglocsolni olcsó ketchup és mustár keverékével, na, ez szakácsiskola nélkül is megy. Igen ám, de a végeredmény egy erősen felejthető, dögunalmas hot dog, ami legfeljebb arra jó, hogy kihúzd a következő főétkezésig.
Rethling György, a Baldaszti’s delikatesz és bisztró konyhafőnöke bebizonyítja, hogy a hot dog is lehet ínyenc fogás: “A jó hot dog egyik titka szerintem a házi kenyérben rejlik, ezért megéri nekiállni a kenyérsütésnek. Fontos, hogy a virsli is nagyon jó minőségű legyen, én a juhbeles, marhahúsból készült virslit ajánlom.” A paradicsomos-hagymás raguval, illetve a mustáros-majonézes-tormás öntettel nagyon fel lehet dobni a hot dogot, az pedig még finomabbá teszi, ha reszelt ementálit szórsz rá, és néhány percre betolod a sütőbe. A receptért kattints ide! Lehet persze máshogy is turbózni egy hot dogot, itt eláruljuk, miként.
|
Strandbüfések hot dogja Fotó: Hernád Géza |
|
|
Baldaszti’s delikatesz és bisztró hot dogja Fotó: Hernád Géza |
|
Gyros
Ahogy ismerjük: nem tudjuk, te hogy vagy vele, bevalljuk, mi azért kicsit félünk a strandokon kapható gyrosoktól, mert az óriási, forgó hústömböket látva mindig az jut eszünkbe, vajon hány napja farigcsálják őket. Meg aztán ott vannak a szintén nem túl bizalomgerjesztő öntetek, illetve az a tény, hogy ha valahol igazán friss zöldségeket adnak a gyroshoz, abból általában minimál mennyiség kerül a pitába.
Tobai Róbert, a Columbus hajó séfje azt ajánlja, készíts házi csirkegyrost: 30 perc alatt megvan, pitát pedig már mindenhol kaphatsz. Róbert szerint érdemes a húst sütés előtt joghurtban bepácolni, mert úgy még finomabb lesz. A receptért kattints ide!
|
Gyros a strandról Fotó: Hernád Géza |
|
|
Tobai Róbert házi gyrosa Fotó: Kiszler János |
|
Palacsinta
Ahogy ismerjük: a lángos mellett örök strandfavorit a palacsinta, de ha elnézzük a képünkön látható, egyébként Zamárdiban fotózott verziót, akkor nem nagyon értjük, miért. A papírvékony strandpalacsintába általában kevés töltelék kerül, a dizájnt pedig a porcukorréteg jelenti.
A Sülvefőve séfje, Harmath Csaba ezt hozta ki az átlagos palacsintából: a vaníliafagyival töltött, erdeigyümölcs-raguval nyakon öntött palacsinta igazi különlegesség, amivel vendégség esetén is tudsz villantani. Csaba nehezen tudott dönteni, hogy a kedvencei közül melyiket ajánlja neked, ezért mondott még néhány tippet arra, mivel töltsd a frissen sütött palacsintát: fahéjas almával, csokikrémmel és pirított magvakkal, ricottával és áfonyával, karamellával, barackkal és pirított mandulával.
|
Zamárdiban kapható palacsinta Fotó: Hernád Géza |
|
|