Karácsonykor szinte minden családban előkerül a (lehetőleg házi készítésű) tojáslikőr, de ezt az italt nem csak a stampedliből fogyaszthatjuk, készülhetnek belőle különleges édességek, például könnyed tojáslikőrös pohárkrém, vagy mennyei, duplán tojáslikőrös keksz is. Vagy akár reggeli is: az alábbi isteni, édes bundás kenyér nekünk kicsit rendhagyónak tűnhet – hiszen a többnyire a sós változathoz vagyunk szokva –, de megéri kipróbálni. Édes, mámoros, szinte olyan, mint egy sütemény, csakhogy ezt tényleg pillanatok alatt össze lehet rakni!
Hozzávalók:
- 2 evőkanál sózatlan vaj szobahőmérsékleten
- 1 vekni kenyér a kedvencünkből
- 1 és 1/3 csésze tojáslikőr
- 3 tojás
- 2 teáskanál fahéj
- 2 teáskanál szerecsendió
- 1 csipet szegfűszeg
- 1 evőkanál juharszirup tálaláshoz
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, egy kisebb tepsit vajazzunk ki alaposan!
2. A kenyeret szeleteljük vékonyabb szeletekre, és rakjuk le a kivajazott tepsibe!
3. Keverjük össze a tojásokat, a tojáslikőrt és a fűszereket egy kisebb tálban! A keveréket csorgassuk rá a kenyérszeletekre úgy, hogy alaposan befedje az összeset.
4. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a kenyereket, majd még melegen egy kis juharsziruppal nyakon öntve tálaljuk!