nlc.hu
Mézeskalács
Vendégváró sós falatkák karácsonyra

Vendégváró sós falatkák karácsonyra

A karácsonyi ünnepek kapcsán mindenkinek a rengeteg édesség jut eszébe. A bejgli, a guba és a mézeskalács mellett üdítő változatosságot hozhat egy-két sós aprósütemény.

 Borsos fonat

Vendégváró sós falatkák karácsonyraIgazi bor- vagy sörkorcsolya. Személy szerint azért szeretem, mert a szesztől és a zsírtól valami egészen ellenállhatatlan. Néhány napig jól eltartható.

Hozzávalók:
• 30 dkg finomliszt
• 20 dkg rétesliszt
• 10 dkg kacsazsír
• 2 tojás
• só
• 1 tk. frissen őrölt bors
• 1 ek. szesz (valami jó kis pálinka)
• frissen őrölt fekete bors
• fehérbor

A liszteket a zsírral, a fűszerekkel és az alkohollal alaposan összedolgozom. Annyi bort adok hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Ezután szobahőmérsékleten fél órát pihentetem a tésztámat, majd formára sodrom és tekergetem, a sütőpapíros tepsire fektetem, és 195 fokon megsütöm.

 Omlós sós keksz

Vendégváró sós falatkák karácsonyraAz omlós tészta alapján megalkotott, könnyű keksz. Frissen, langyosan a legfinomabb.

Hozzávalók:
• 20 dkg finomliszt
• 10 dkg rétesliszt
• 5 dkg vaj
• 5 dkg libazsír
• 1 tojássárgája
• 1 csomag sütőpor
• 2 csipet só
• 2-3 ek. tejföl

A liszteket összeöntöm, hozzáadom a sütőport és a sót, majd óvatosan elmorzsolom a zsírral és a vajjal. A homogén morzsát összedolgozom a tojássárgájával és a tejföllel, úgy, hogy rugalmas, de nem túl ragadós tésztát kapjak.

A tésztát félbevágom. Egyik részét hengerré formázom, ebből karikákat vágok. A karikákat sütőpapíros tepsire fektetem, és köménymaggal megszórom. A maradék tésztát hüvelykujjnyi vastagra nyújtom, felkockázom, majd ezeket a kockákat is a sütőpapíros tepsire ültetem. Végezetül 180 fokon szép aranyszínűre sütöm őket.

 Gyors tepertős pogácsa

Vendégváró sós falatkák karácsonyraHajtogatásmentes, gyors és finom. Mi kell még?

Hozzávalók:
• 50 dkg finomliszt
• 1 nagy ek. tejföl
• 1 dl tej
• 12 dkg töpörtyűkrém
• 2 tojássárgája
• 4 csipet só
• frissen őrölt bors
• 2,5 dkg friss élesztő

Az élesztőt egy csipetnyi cukorral felfuttatom a tejben. Egy nagy keverőtálba teszem a többi összetevőt, hozzáöntöm a felfutott élesztőt, és alaposan összedolgozom. Ezután jó meleg helyen egy bő fél órát kelni hagyom a tésztát. Ezután a megkelt tésztát másfél ujjnyira kinyújtom, késsel tisztesen bemetszem, szaggatóval apró pogácsákat kerekítek belőle. Ezeket a pogácsákat sütőpapíros tepsire ültetem, és nem kenem meg semmivel, hogy így szebben megkeljen még a sütőben is.

200 fokra előmelegített sütőben sütöm, amíg szépen meg nem színesedik.

 Még több recept:
4 klasszikus karácsonyi sütemény »
3 könnyű karácsonyi előétel »
3 különleges halétel az ünnepi asztalra »
Tipp:
karácsonyi sütemények.lap.hu »
karacsony.lap.hu »
muffin.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top