A mézeskalács annyira az ünnep része, hogy biztosak vagyunk benne, hogy a Télapó a mézeskalács-fűszerkeverék illatára talál el hozzánk. Akinél gyerek van a családban, azoknál hatványozottan igaz, hogy nincs adventi készülődés mézeskalács nélkül. Mi hosszú évek óta ugyanazzal a recepttel dolgozunk, de ha valaki mást próbálna ki, akkor arra is van ötletünk. Lássuk, idén mi készült.
Az alaprecept
Hozzávalók:
• 34 dkg liszt
• 12 dkg vaj
• 20 dkg méz
• 2 tojássárgája
• 1 tk szódabikarbóna
• csipet só
• 2 tk fahéj-szerecsendió-szegfűszeg keveréke vagy mézeskalácsfűszer
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd legalább 1 éjszakára hűtőbe tesszük. 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd 180 fokos sütőben 5-6 perc alatt megsütjük.
Mézeskalács tortácska
Sokáig nem gondoltunk rá, de aztán Kajári Zsófi ötlete nyomán elkezdtünk mi is töltött verzióban gondolkodni.
Hozzávalók:
• 1 adag mézeskalácstészta
• 25 dkg mascarpone
• 1 narancs reszelt héja és leve
• 1 tk fahéj
• 3-5 ek porcukor
• 1-2 ek tejföl
A mascarponét habosra keverjük a fahéjjal, a narancs reszelt héjával és a levével. Hozzáadjuk a tejfölt és a porcukrot is. A mézeskalácsokat megkenjük és összeragasztjuk, fogyasztásig hűtőben tálaljuk.
Tipp: Ha nagyobb lapot sütünk, akkor többszeletes tortát is készíthetünk belőle.
Ültetőtábla mézeskalácsból
Ha nem szeretnénk sokat bajlódni a karácsonyi asztal felcicomázásával, akkor fessünk mindenkinek személyre szóló mézeskalács-ültetőtáblát.