Mákosguba-muffin
Tavaly felfújtnak készítettük, idén viszont azt próbáltuk ki, hogy milyen, ha a kiflit lecseréljük muffintésztára. Az eredmény egy puha, egyáltalán nem száraz muffin, amit csöppet sem nehezebb elkészíteni, mint a hagyományos mákos gubát.
Hozzávalók:
• 25 dkg finomliszt
• 10 dkg darált mák
• 2 tk csomag sütőpor
• 15 dkg natúr joghurt
• 1 tk fahéj
• 4 ek méz
• 3 db tojás
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 dl olvasztott vaj avgy margarin
A töltelékhez:
• 1 csomag vaníliás pudingpor
• 4 dl tej
• 5 ek cukor
Egy nagy tálban összekeverjük az összes nedves hozzávalót. A másik tálban összekeverjük a lisztet, a mákot, a vaníliás cukrot, és a sütőport, majd a masszához keverjük. A leírás szerint elkészítjük a pudingot, kihűtjük. A papírral kibélelt muffinformát félig megtöltjük a tésztával, majd rákanalazzuk a krémet és tésztával befedjük. 180 fokos sütőben 20-23 percig sütjük. Porcukorral meghinthetjük.
Mézeskalács-muffin
Hagyományos mézeskalács ugyan minden évben készül a konyhánkban, de azért néha nem árt egy kicsit csavarni a recepten. Idén az almás-mézeskalácsos rétes mellett ilyet is készítünk.
Hozzávalók:
• 15 dkg cukor
• 30 dkg liszt
• 5 dkg vaj
• 2 dl tejszín
• 2 db tojás
• 2 ek méz
• 1 csomag sütőpor
• 2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
A tetejére:
• 15 dkg krémsajt
• 2 ek tejföl
• 3 ek porcukor
• 1 narancs reszelt héja
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást és a tejszínt. A lisztet a sütőporral és a fűszerkeverékkel elkeverjük. A masszát papírral kibélelt muffinformába tesszük. 180 fokos sütőben 20-23 perc alatt készre sütjük. Ameddig sül a muffin, elkészítjük a krémet. A krémsajtot habosra keverjük a tejföllel, a porcukorral és a narancs reszelt héjával. Ha nem érezzük elég pikánsnak, akkor 1-2 evőkanál narancslevet is adhatunk hozzá. Ha a muffin kihűlt, a krémet a tetejére halmozzuk.
Zserbómuffin
Krém és keksz már készült zserbóból, idén a muffin sem marad ki a repertoárból.
Hozzávalók:
• 15 dkg liszt
• 15 dkg vaj
• 10 dkg cukor
• 3 tojás
• 10 dkg darált dió
• 3 evőkanál sárgabarack lekvár + 12 ek a töltelékhez
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 csomag sütőpor
• 3 dkg kakaópor (cukrozatlan – kicsit kevesebbet is használhatunk belőle)
• 10 dkg étcsoki
A cukrot és a vaníliás cukrot a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, majd a lekvárt. A diót összekeverjük a liszttel, a kakaóporral és a sütőporral. A lisztes keveréket a tojásos masszához keverjük. A csokit feldaraboljuk, majd hozzáadjuk a tésztához. A tésztát papírral kibélelt muffinformába töltjük úgy, hogy maximum a feléig érjen. Mindegyik formába 1 kanál baracklekvárt teszünk, majd tésztával beborítjuk. 180 fokos sütőben 20-23 perc alatt készre sütjük.
Tipp: a tetejére tehetünk csokimázat is.