Bögrés receptekkel a legegyszerűbb a sütés, hiszen még méricskélésre sincs szükség. Receptünkben egy bögre 2,5 deciliternek felel meg. Próbáld ki ezt az egyszerű és elronthatatlan bögrésbejgli-receptet. Kezdő süteménykészítők is bátran megpróbálkozhatnak vele.
A bögrés bejgli hozzávalói
A tésztához
- 4 bögre liszt
- fél bögre vaj
- fél bögre porcukor
- 1 bögre langyos víz
- 3 nagy tojás + 1 a kenéshez
- fél csomag élesztő
- 1 teáskanálnyi só
A mákos töltelékhez
- 1 bögre darált mák
- fél bögre tej
- fél bögre cukor
- 5 evőkanál mazsola
- 1 citrom reszelt héja
A diós töltelékhez
- 1 bögre darált dió
- fél bögre tej
- fél bögre cukor
- 5 evőkanál mazsola
- 1 citrom reszelt héja
Így készítsd a bögrés bejglit
Keverd el az élesztőt a langyos vízben, és várj néhány percet, amíg felfut. A puha vajjal keverd habosra a cukrot, majd egyesével keverd hozzá a tojásokat. Add a masszához bögrénként a sóval elkevert lisztet, a felfuttatott élesztőt, és alaposan gyúrd össze, dagaszd néhány percig. A bögrés bejgli tésztája akkor jó, ha nem ragad a kezedhez. Konyharuhával letakarva vagy kelesztőedényben langyos helyen keleszd kb. két órán át.
A töltelékhez öntsd a cukrot és a darált mákot a tejbe, és lassú tűzön forrald fel. Add hozzá a mazsolát, és főzd a mákosbejgli-tölteléket sűrűre. Keverd hozzá a citromhéjat, vedd le a tűzről, és hűtsd ki. A diós tölteléket ugyanígy készítsd el.
Amikor a tészta megkelt, gyújtsd be sütőt, melegítsd elő 180 fokra. A tésztát vágd ketté, és nyújtsd vékonyra. Simítsd rá a tölteléket, majd a végeket visszahajtva tekerd föl. Helyezd az elkészült bejglit a sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg alaposan a felvert tojással. A bejglik tetejét villával szurkáld meg, told a sütőbe, és süsd 45-50 percig vagy amíg szépen megpirul. Szeletelve, porcukorral meghintve tálald.
Fotó: Pinterest