Nem biztos, hogy mind egyszerre, de külön-külön biztos, hogy szinte minden magyar család ünnepi kedvencei között szerepelnek ezek a karácsonyi sütik. Generációról generációra szállnak a receptek, mindenkinek megvan a saját trükkje, specialitása, amitől a család mindig meleg szívvel emlegeti az anyuka/nagymama által sütött karácsonyi sütiket.
Zserbó
Hozzávalók:
Tészta:
- 6 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 40 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 3 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
Töltelék:
- házi baracklekvár
- 18 dkg porcukor
- 25 dkg dió
- 15 dkg mazsola
Máz:
- 15 dkg cukor
- 6 dkg étcsokoládé
- diónyi vaj
A tésztát összegyúrom, négy részre osztom. Kinyújtom az első tésztámat, és egy közepes tepsibe fektetem. Megkenem baracklekvárral, majd meghintem a cukros darált dióval és a mazsolával. Kinyújtom a következő tésztagombócomat, ezt ráfektetem a diórétegre, lekvárral kenem, dióval és mazsolával szórom. Újabb tésztáért nyúlok, nyújtom, kenem, szórom. Majd kinyújtom az utolsó tésztát, elhelyezem, villával megszurkálom, és a tepsit a 190 fokra előmelegített sütőbe teszem. Nagyjából 50 perc alatt készre sütöm.
A mázhoz a cukrot összefőzöm a csokoládéval, és annyi vízzel, amennyit felvesz, és sűrűre főzöm. A tűzről levéve beleteszem a vajat, folyamatos kevergetés mellett, majd a már kihűlt tésztámra öntöm, és egyenletesen elosztom. Amint megdermedt a csokoládé, már szeletelem is.
Flódni
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 7-8 dkg cukor
- 1 kiskanál só
- 1 db, kenéshez tojás
- 18 dkg zsír
- 20 dkg vaj
- 2 dl víz
- 1 dkg élesztő
Almatöltelék:
- 30 dkg cukor
- fél kiskanál őrölt fahéj
- 1 db citrom reszelt héja
- 1,25 kg alma
- 5-6 dkg zsemlemorzsa
Diótöltelék:
- 40 dkg cukor
- 6-8 dkg mazsola
- 2 dl víz
- 50 dkg dió
Máktöltelék:
- 40 dkg cukor
- 6-8 dkg mazsola
- 2 dl víz
- 50 dkg darált mák
A tésztához a lisztet a zsiradékokkal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel meg a vízzel összegyúrjuk. Ragacsos marad, nem válik el az edény falától, de így jó. Letakarva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Ezután négy egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk, hogy egy kisebb, 25×40 centis peremes tepsit kibélelhessünk vele. Sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőbe toljuk. Közepes lángon (180 fokon), kb. 10 perc alatt elősütjük. Ugyanígy még egy lapot félig megsütünk. A máktöltelékhez való cukrot a vízzel felforraljuk, a mákot belekeverjük, mazsolával is gazdagíthatjuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A diótölteléket ugyanígy készítjük el. A tepsit kikenjük vajjal, majd egy tésztalapot belesimítunk. A diótölteléket vizes késsel rásimítjuk, egy elősütött tésztalapot ráfektetünk. Erre kerül a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk. Az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk, s mielőtt levet eresztene az előzőekre rétegezzük, végül az utolsó, kinyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tetejét felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben, nagy lángon (220 fokon) kb. 32 percig sütjük. Félidőben a tetejét alufóliával letakarjuk, nehogy megégjen. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel.
Klasszikus házi bejgli
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 3 darab tojássárga
- 1 egész tojás
- 2 dkg friss élesztő
- csipet só
Az élesztőt egy negyed pohár tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összedolgozom. Minimum fél órát pihentetem a hűtőben, de az se árt neki, ha egy egész éjszakán át pihen.
Diós töltelék:
- 20 dkg finomra darált dió
- 15 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 db alma reszelve
- 1-2 ek méz
- 1 dl tej
A cukrot a tejjel felfőzöm. Lehúzom a tűzről, majd a többi hozzávalót elkeverem a tejjel
Mákos töltelék:
- 20 dkg finomra darált mák
• 17 dkg cukor
• 5 dkg mazsola
• 1 csomag vaníliás cukor
• 2 db alma reszelve
• 2 ek baracklekvár
• 2 ek méz
• 1 dl tej
A cukrot a tejjel felfőzöm. Lehúzom a tűzről, majd a többi hozzávalót elkeverem a tejjel.
Miután megtöltöttem a rudakat, tepsire helyezem őket, 4-5 helyen villával megszurkálom a tetejét és felvert tojással megkenem. Másfél órát hagyom pihenni, majd közvetlenül a sütés előtt újra megkenem.
Alsó-felső lángon, 200 fokon sütöm kb. 45 percig. Amikor a rudak színesedni kezdenek: a tetejét lefedem alufóliával és csak az utolsó negyedórára veszem le.
A tésztából 2 vagy 4 rúd bejgli készíthető. Ez attól függ, hogy milyen tepsiben sütjük. Érdemes úgy kiválasztani a tepsit, hogy a rudak a sütés közben ne tudjanak nagyon elfeküdni benne. A tésztát a betöltés után tepsire helyezem, majd a rudak közé sütőpapírcsíkokat illesztek, hogy könnyen szétszedhető legyen, ha megsült.
Mézes krémes
Hozzávalók:
A tésztához:
- 5 dkg vaj
- 40 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- 1 kk szódabikarbóna
- 3-4 ek tej
- 6 dkg méz
A töltelékhez:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg kristálycukor
- 1 citrom héja
- 3 dl tej
- 6 dkg búzadara
- 15 dkg baracklekvár
A tésztához a tejet a mézzel, a cukorral, a vajjal és a tojással simára keverjük. Vízgőz fölé tesszük, és állandóan kevergetve összefőzzük. Levesszük a tűzről, és miután langyosra hűlt, beledolgozzuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. Összegyúrjuk a tésztát, négy egyenlő részre osztjuk, majd fél órára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve mind a négy darabot külön-külön vékonyra nyújtjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
A vajat a kristálycukorral habosra keverjük. A tejet felforraljuk, beletesszük a búzadarát, és kevergetve pár perc alatt megfőzzük. Megvárjuk, míg kihűl, majd hozzáadjuk a cukros vajat, a citrom lereszelt héját, és gépi habverővel simára keverjük. Az első lapot vékonyan megkenjük lekvárral, majd a krém egyharmadával, és rátesszük a következő lapot. Újabb lekvár, krém, lap, lekvár, krém és lap következik. Ha kész, az egész sütit finoman összenyomjuk, hűtőbe tesszük, és legalább 4-5 órát hagyjuk puhulni. A legjobb akkor lesz, ha legalább fél, de inkább egy egész napig hűl.