A karácsonyi sütik többségének alapja valamilyen lisztes-vajas tészta, így a laktóz– és gluténmentes táplálkozást követőknek idén karácsonykor sem a klasszikus zserbó és bejgli lesz a kedvencük. Szerencsére ügyes bloggereink sok-sok szuper mentes karácsonyi sütit is készítettek már, így mindenki találhat finom és mentes recepteket gyűjteményünkben.
Reformlinzer (tejtermék és fehér cukor nélkül)
Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (pl. tönköly)
- 10 dkg nyírfacukor
- 12,5 dkg margarin (lehet vajjal is készíteni annak, aki ehet tejterméket)
- 0,5-1 dl víz
- 1 tk. fahéj
- töltelékhez: cukormentes szilvalekvár
A linzer receptje a Konyhalál blogon folytatódik.
Gluténmentes-laktózmentes mézeskalács
Hozzávalók:
- 2 bögre Schär C Patisserie liszt (8 dl)
- fél bögre porcukor (2 dl)
- 7 dkg Vénusz laktózmentes, vajízű sütőmargarin
- negyed bögre akácméz (1 dl)
- 1 tojás
- 1 tk. sütőpor
- 1 ek. laktózmentes tejföl (Magic Milk-et használtam)
- 1 tk. őrölt szegfűszeg (nekem nem volt otthon, ezért mozsárban törtem össze)
- 1,5 tk. fahéj
- szerecsendió ízlés szerint (én kb. 10 reszelésnyit tettem bele egész dióból)
- 1 narancs reszelt héja
A mentes mézeskalács receptje a Pink Dust blogon folytatódik.
Narancskrémes piskótatekercs liszt nélkül
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 tojás kettéválasztva
- 12 dkg porcukor
- 4 dkg cukrozatlan kakaópor
- fél tk. szódabikarbóna
A narancskrémhez:
- 2 narancs reszelt héja és leve
- 4 tojássárgája
- 2 egész tojás
- 10 dkg cukor
- 12 dkg vaj
- 25 dkg mascarpone
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
A lisztmentes kakaós piskótatkercs receptje a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Paleo csokitorta
Hozzávalók:
- 15 dkg étcsokoládé (70%-os)
- 1 dl kókusztej
- 10 dkg kókuszzsír vagy tisztított vaj
- 10 dkg nyírfacukor/eritrit
- 4 tojás
- 12 dkg mandulaliszt (eredetileg törökmogyoró-liszt)
A tetejére:
- 1 dl kókusztej
- 10 dkg csoki
A paleo csokitorta receptje Maimoni blogján folytatódik.
Gesztenyés pavlova (lisztmentes)
Hozzávalók:
- 3 szoba-hőmérsékletű tojásfehérje
- 12 dkg porcukor
- 1 ek. (alma)ecet
- 1 ek. étkezési keményítő
- fél cs gesztenyemassza
- tejszínhab
A gesztenyés pavlova receptje a Konyhalál blogon folytatódik.
Tejmentes pohárkrém édesburgonyából
Hozzávalók: (kb. 2 adaghoz)
- kb. 20 dkg édesburgonya (főzve, hámozva)
- 8-10 szem datolya (magozva)
- 15-20 ek. kókusztej (ízlés szerint adagolva)
- csipet só
- 1 tk. vaníliakivonat vagy fél rúd kikapart magvai
- csokis kekszmorzsa
- (kókusz)tejszínhab
- csokiöntet (opcionálisan)
A recept a Mrs. Lipton konyhája blogon folytatódik.
Még több mentes édesség az NLCafén: