Mézeskalácsból több tepsivel is elfogyhat az ünnepekig. Idén ne csupán egyszerűen kiszaggatott holdat vagy csillagokat, angyalokat süss, próbálkozz meg a mézeskalács karácsonyfa formával, melyhez bámulatosan szép, könnyen elkészíthető és az ünnep után megehető dekorációs ötleteket találtunk. Fontos, hogy a mézeskalácsok egy napot száradjanak, mert csak így lesznek megfelelően kemények a karácsonyfa összeállításához.
1. variáció a mézeskalács karácsonyfára
Ehhez a mézeskalács formához a tésztából 11 csillagot kell kiszaggatnod. Egyszerűbb, ha előbb sütőpapíron elkészíted a legnagyobb csillag sablonját úgy, hogy körzővel rajzolsz egy 15 centi átmérőjű kört, amelyre szintén a körző segítségével kiméred a csillag csúcsait, majd a pontokat összekötöd. A következő csillag kb. 1 centivel legyen kisebb, tehát kiszaggatás után vágd körbe a sablont, szaggasd ki a második csillagot, és folytasd így egészen a legkisebb, tizenegyedik csillagig. Készíts 11 apró, kb. 2 centiméter átmérőjű kört is. Mielőtt a sütőbe teszed a mézeskalács formákat, a csillagok és a körök közepét szúrd át szívószállal.
A megsült és teljesen kihűlt mézeskalács csillagok széleit cukormázzal díszítsd fel ízlésed szerint. Hurkapálcára fűzd fel az első karikát, majd arra kerüljön a legnagyobb csillag. Ismét egy karika jön, és a következő méretű „fenyőág”, melyet az előzőhöz képest forgass el, újabb karika, újabb csillag, egészen addig, amíg el nem fogy. A legkisebb csillagot cukormázzal állítva rögzítsd a karácsonyfa tetejére.
2. variáció a mézeskalács karácsonyfára
Ez a karácsonyfa hasonlóan készül, mint az előző, azzal a különbséggel, hogy 20 darab csillagot helyezz egymásra. Az ágakat „telibe” fesd zöld cukormázzal, mert azzal tudod egymáshoz rögzíteni. Nagyon figyelj az elforgatásra, mert nem lesz szép a díszítés, ha elmaszatolódik a cukormáz. Miután egymásra raktad az ágakat, cukorgyöngyökkel, fehér cukormázzal díszítheted a mézeskalácsokat.
3. variáció a mézeskalács karácsonyfára
Ehhez a karácsonyfához a mézeskalács tésztájába keverhetsz 1 evőkanál holland kakaóport is, hogy sötétebb legyen a színe, illetve csillagformák helyett virágokat is kiszúrhatsz. A cukormáz helyett használhatsz sajtkrémet, melyhez 25 dkg szoba-hőmérsékletű Mascarponéba keverj 12 dkg porcukrot és 1 evőkanál vaníliakivonatot. A krémet robotgéppel közepes sebességen kb. 5 percig keverd. A mézeskalácsokat gazdagon kend meg a sajtkrémmel, a karácsonyfa tetejét csokicsillaggal díszítsd. A dekorációt felhasználásig tartsd hűtőszekrényben.
Fotók: Pinterest