Sztárszakácsok ínyenc karácsonyi sütireceptjei

nlc | 2016. November 24.
Ha idén is szeretnél egy kicsit újítani, és valami olyan karácsonyi sütivel készülni karácsonyra, ami eddig még soha nem készült nálatok, akkor válogass a sztárséfek receptjei közül. Mi Jamie Oliver, Nigella és Gordon Ramsay isteni karácsonyi sütireceptjeivel készülünk.

A klasszikus karácsonyi sütikről nem mondunk le idén sem, lesz az asztalon zserbó, gyümölcskenyér, sok-sok karácsonyi aprósütemény és sós falat. Az ünnepi menü azonban minden évben tartogat egy-két meglepetést: van, amikor egy új leves kerül a menübe, néha a főétellel is variálunk, de leggyakrabban a desszert az, amiben új ízekkel próbálkozunk. Idén például a sztárszakácsok karácsonyi sütireceptjei között keresgéltünk, és találtunk is három isteni finomságot, amit érdemes kipróbálni. 

Karácsonyi gyümölcsös-csokis trifle Jamie Olivertől

Hozzávalók:

1. A mangót és az ananászt meghámozzuk, és feldaraboljuk. Egy tálba tesszük őket, hozzáadjuk a gránátalmamagokat, meglocsoljuk kb. 20 ml rummal, és félretesszük.

2. Egy serpenyőt felhevítünk, beleszórjuk a mandulát és a cukrot, és néhány percig pirítjuk, majd hozzáadunk egy löttyintésnyi rumot, kb. 5-8 percig kevergetve “főzzük”, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk.

3. A süteményt feldaraboljuk, meglocsoljuk a maradék rummal, és poharakba, vagy egy nagy tálba tesszük, a gerezdekre szedett mandarinnal együtt. 

4. A tejszínt felverjük, és a felét összeforgatjuk a vaníliapudinggal. A pudingos habot a poharakba adagoljuk, rákanalazunk egy kis lekvárt, erre adagoljuk a mangós keveréket, majd következik a maradék tejszínhab, és a tetejére ízlés szerint szeletelt mandula, étcsoki vagy karamellszósz.

Karácsonyi kuglóf Nigellától

Hozzávalók:

A tetejére: 

1. A vajat megolvasztjuk egy lábasban, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a mézeskalács-fűszert és a tejet, és néhány percig kevergetjük, míg a cukor és a méz is teljesen feloldódik. 

2. A sütőport összekeverjük a liszttel, hozzáadjuk a mézes-fűszeres keveréket és a tojást, és alaposan összekeverjük.

3. A masszát kivajazott-kilisztezett kuglófformába öntjük, és 180 fokos sütőben kb. 40-45 percig sütjük. Ha szükséges, félidőben lazán letakarjuk egy alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg, míg a közepe is teljesen átsül. Ha kész, hűlni hagyjuk.

4. A kihűlt kuglófot feldíszítjük: a tojásfehérjét összekeverjük annyi porcukorral, hogy sűrű masszát kapjunk, és a kihűlt kuglófra csorgatjuk, majd hagyjuk megszáradni. Csorgathatunk rá étcsokoládét, vagy díszíthetjük akár citrom- vagy narancshéjdarabkákkal is. 

A legjobb csokis süti Gordon Ramsay-től

Hozzávalók 2 főre:

1. Kivajazzuk és a kakaóporral alaposan körbeszórjuk a kb. 7,5 cm átmérőjű szufléformákat.

2. Vízgőz felett megolvasztjuk a vajat és az étcsokoládét, simára keverjük, majd 10 percig hűlni hagyjuk.

3. Elektromos habverővel fehéredésig verjük a tojást, a tojássárgáját és a cukrot, majd hozzáadjuk a csokis-vajas keveréket is.

4. Átszitálva hozzáadjuk a mézeskalácsfűszerrel elkevert lisztet, és óvatosan összeforgatjuk, majd az így kapott masszát a szufléformákba öntjük. 12 percig sütjük, majd meleg tányérra borítjuk, és azonnal tálaljuk. 

Fagyival, savanykás lekvárokkal és gyümölcsökkel a legfinomabb.

Exit mobile version