Vannak természetesen bonyolultabb receptek is, de az alábbi szaloncukor receptek olyan egyszerűek, hogy akár még a gyerekekre is rábízhatod. Mármint az elkészítést. Mert a kész szaloncukrot inkább tedd el egy titkos helyre, nehogy véletlenül “elpárologjon” karácsony előtt.
Házi szaloncukor egyébként bármilyen édes masszából készülhet, aminek van annyi tartása, hogy szépen formázható legyen. Bátran használhatjuk a marcipánt alapként, különféle aszalt gyümölcsökkel párosítva isteni finom házi szaloncukrot készíthetünk, de darált magvakból, mogyoróból, dióból, mandulából is készíthetünk házi szaloncukrot, egy kis lekvárral összegyúrva szépen formázható masszát kapunk.
Ha a kis hengerek megvannak, érdemes egy rövid időre hűtőbe tenni őket, majd pedig rákészülni a csokibevonásra. Szép fényes lesz a csokibevonat, ha a felhasználandó csokoládénak csak a 2/3 részét olvasztjuk meg vízgőz felett, a maradékot pedig már a vízgőzről levéve keverjük hozzá a csokihoz. Érdemes két kiskanállal, vagy egy villa segítségével megmártani a kis hengereket, majd sütőpapíros tálcára helyezni a lecsepegtetett szaloncukrokat. Hűtőben gyorsan megdermednek, utána már csak annyi a dolgunk, hogy méretre vágott selyempapírba, és szép csomagolópapírba csomagoljuk őket.
Aszalt szilvás-marcipános
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
- 10 aszalt szilva
- 4-5 ek. konyak / almalé
- 200 g marcipán
Az aszalt szilvát meglocsoljuk a konyakkal, és állni hagyjuk 1-2 órán át. Ha letelt az idő, lecsepegtetjük, papírtörlővel kicsit felitatjuk róla a nedvességet, és félbevágjuk. A marcipánt két folpackdarab között kinyújtjuk, majd 4-5 cm széles csíkokra vágjuk. Az alkoholos aszaltszilva-darabokat bebugyoláljuk a marcipánnal, sütőpapíros tálcára helyezzük, és hűtőbe tesszük. 1 óra elteltével kivesszük a hűtőből, és a fent leírtak szerint csokoládéba mártjuk, dermedni hagyjuk, és becsomagoljuk.
Gesztenyés szaloncukor
Hozzávalók 50 darabhoz:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 3 ek. holland kakaópor
- 1 ek. sárgabaracklekvár
- 2 ek. méz
- 1 tk. őrölt fahéj
- 20 dkg étcsokoládé
A gesztenyemasszát, a kakaóport, a lekvárt, a mézet és az őrölt fahájat alaposan összekeverjük, majd 1 cm átmérőjű kígyókat készítünk belőle. Késsel 3-3,5 cm hosszú darabokat vágunk belőle. Az étcsokoládét darabokra törjük, gőz felett felolvasztjuk, ebbe mártjuk a darabokat.Sütőpapírral bélelt tányérra ültetjük őket, majd hűtőbe tesszük minimum 2 órára. Egyenként szép papírba csomagoljuk őket.
Kókuszos szaloncukor
Hozzávalók:
- 20 dkg étcsokoládé
- 15 dkg fehér csokoládé
- 2 ek. kókusztej
- 3 dkg kókuszreszelék
A fehércsokit gőz felett felolvasztjuk, majd a kókusztejjel és a reszelékkel elkeverjük. Hűlni hagyjuk, hogy formázhatóvá váljon. Ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. 3 cm-es darabokra vágjuk és szaloncukrot formálunk belőle. Közben a csokit gőz felett felolvasztjuk, majd a szaloncukrokat megmártjuk benne, jól lecsepegtetjük, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre, tányérra tesszük, és hűtőben kihűtjük.