Ha van egy jó mézeskalács receptünk, akkor nem csak az elfogyasztása, de már az édesség elkészítése is igazi öröm lehet, akár gyerekekkel is csinálhatjuk. És készíthetünk belőle aranyos figurákat vagy akár mézeskalács házat is. Mutatjuk a hozzávalókat és a receptet.
A mézeskalácstészta
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 10 dkg méz
- 3 tojás
- 6 dkg vaj
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek. mézes fűszerkeverék
- kevés só
Hogy mindebből hogyan készítsük el a mézeskalács tésztáját? Lassú tűzön melegítsük fel a mézet és öntsük hozzá a cukrot, addig kevergessük, amíg teljesen feloldódik. Ezután vegyük le az edényt a tűzről, keverjük el és hűtsük le.
A következő lépés, hogy a lisztben elkeverjük a sót, a szódabikarbónát , a mézes fűszerkeveréket és citromhéjat. Ezután a kihűlt masszához adagonként hozzákeverjük a felvert tojásokat és az egészet hozzáadjuk a liszthez és alaposan összekeverjük. A tésztát rakjuk fóliába. Érdemes egy egész napot állni hagyni a hűtőben.
Másnap gyúrjuk át még egyszer és nyújtsuk ki vékonyra (a deszkát előtte lisztezzük meg jó alaposan). Készítsük el a karácsonyi formákat. Ha a végén a tetejét megkenjük felvert tojással, akkor szép fényes lesz.
Hogy hogyan süssük? 180 fokra előmelegített sütőben. 8-10 percig, amíg nem látjuk, hogy szép piros lett.
A mézeskalács díszítése
Hozzávalók:
- 1 kisebb tojás fehérjéje
- 1 csapott ek. étkezési keményítő
- 1 mk. ecet
- 10 dkg porcukor
Ha díszíteni szeretnéd, keverd össze a porcukrot a keményítővel. Ebből tegyél félre 3 púpozott evőkanálnyit majd a maradékot keverd össze a tojásfehérjével és az ecettel és dolgozd össze habverővel, de ne verd kemény habbá. A félretett cukorból keverj hozzá annyit, hogy megálljon a kanálon. Töltsd nyomózsákba és már díszítheted is a mézeskalácsot, például így:
Még több mézeskalács az NLCafén:
- 3 szuper ötlet mézeskalács karácsonyfa készítéséhez
- Így süss mézeskalácsot kisgyerekkel
- Remek mézeskalács sütemény bögrében