Ha kisült a tökéletes mézeskalács, jöhet a díszítés! Cukormázzal dekorálni azonban nem gyerekjáték: érdemes odafigyelni pár dologra a máz készítésekor és díszítéskor is, hogy ne fulladjon kudarcba a sütidíszítő projekt. Íme, az 5 leggyakoribb hiba, amit ezentúl kerülj el:
1. Nem a megfelelő sütit díszíted
Nem minden süti alkalmas rá, hogy cukormázzal díszítsd! Vékonyabb sütikre használd, például mézeskalácsra és az omlós kekszekre.
2. Nem várod meg, hogy kihűljenek a sütik
Ha az utolsó pillanatra hagyod a sütidíszítést, előfordulhat, hogy nem hagysz elég időt, hogy kihűljenek. Így azonban nem áll meg rajtuk a máz – a profik szerint 3 napot is várhatunk, mielőtt díszíteni kezdjük a mézeskalácsot!
3. Nem teszel elég porcukrot a mázba
Ne sajnáld a porcukrot a mázból, hiszen ha keveset teszel, túl híg marad, ami eléggé megnehezíti a díszítést!
4. Túl kevés ideig kevered a mázat
Hasonló probléma, ha túl kevés ideig vered a mázat: így a cukor nem oldódik fel rendesen.
5. Nem hagysz elég időt, hogy megszáradjon a máz
Ha elkészültél, és szívedet-lelkedet beletetted a díszítésbe, vedd biztosra, hogy tökéletesen megszáradjon a máz és ne menjen tönkre a dekoráció! Adj neki 24 órát, és utána már egymásra is pakolhatod a sütiket!
Még több tipp karácsonyi sütidíszítéshez az NLCafén:
- Már most raktárazd el a legszebb karácsonyi sütiinspirációkat!
- 3 ötlet mézeskalács karácsonyfa-készítéshez
- Szuper mézeskalácsrecept díszítéssel