Karácsonyi mákosguba-torta
Hozzávalók:
- 8 kifli
- 4 nagyobb tojás
- 15 dkg cukor
- 8 dl tej
- 4 dkg vaj + a kenéshez
- 1 vaníliarúd vagy 1 mk. vaníliaaroma
- 1 citrom reszelt héja
Így készül a mákosguba-torta:
A mákosguba-torta elkészítéséhez először is melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy kerek tortaformát alaposan vajazz ki.
A tejet forrásig hevítsd, de ne forrald fel. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét vagy a vaníliaaromát. Adj hozzá 5 deka cukrot. A tojásokat válaszd szét, a sárgájukat robotgépet vagy habverőt használva egyesével keverd a tejhez. Add hozzá a reszelt citromhéjat is. Az ujjnyi vastagra karikázott kifliket áztasd a tejbe.
Az ünnepi mákosguba-torta töltelékéhez a mákot 5 deka cukorral daráld le. A tojásfehérjékből verj kemény habot úgy, hogy közben kanalanként adagolva adod hozzá a maradék 5 deka cukrot.
Az előkészített tortaformában szépen rendezd el a beáztatott és óvatosan kinyomkodott kiflik felét. Locsold meg az olvasztott vaj felével. Simíts el rajta a mákot, amelyből egy keveset tégy félre a tetejére is. Jöhet a következő réteg kifli, amit locsolj meg a vajjal, majd a maradék mákkal szórd meg. A karácsonyi mákosguba-torta tetejére simítsd óvatosan a tojásfehérjét. Told a karácsonyi sütit a forró sütőbe, és 20-25 perc alatt süsd szép pirosra. Szeletekre vágva kínáld.
Fotók: Pinterest