A karácsonyi sütik sütésébe és az egyszerű édességek elkészítésébe könnyű lesz bevonni a gyerekeket. Csak annyit kell nekik mondani, hogy „csokinyalóka”, és biztosak lehetünk benne, hogy boldogan rohannak majd segíteni, de jó móka lesz a kókuszgolyózás és a Mézike-mintázás is.
Mézike-kekszek
Hozzávalók:
- 100 g darált mandula
- 150 g puha vaj
- 250 g liszt
- 80 g cukor
- 1 tojásfehérje
- díszítőtoll
Az alapanyagokat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát. Mézike kekszkiszúró formával kiszaggatjuk és a sütőpapíros tepsire helyezzük a kis tésztafigurákat. 10-12 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, díszítőtollal megrajzoljuk az arcát és a gombokat.
Csokinyalóka
Hozzávalók:
- étcsokoládé – de lehet tejcsokiból vagy akár fehér csokiból is készíteni
- papír szívószál/nyalókapálcika
- sütőpapír
- tálca
- szórócukrok
1. Egy tálcára sütőpapírt helyezünk, a szívószálakat félbevágjuk, a szórócukrokat előkészítjük.
2. Az étcsokoládé kb. 2/3 részét vízgőz felett vagy kis lábasban, folyamatosan kevergetve megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a maradék csokit. Addig kevergetjük, míg teljesen el nem olvad benne.
3. Evőkanálnyi csokit csorgatunk a sütőpapírra úgy, hogy kb. 3-5 cm átmérőjű kört kapjunk. A kanál hátlapjával tudjuk szépen kör alakúra simítani. Arra érdemes figyelni, hogy ne legyen túl vékony a csokiréteg, mert akkor könnyen törik. Ráhelyezzük a szívószálat úgy, hogy kb. 1-1,5 cm-nyi legyen a csokis részen, erre még csorgatunk egy pici csokit, hogy biztosan hozzátapadjon majd.
4. Megszórjuk a szórócukrokkal, majd ha az összes nyalókánk elkészült, hűtőbe – ha nagyon sürgős, akkor mélyhűtőbe – tesszük, hogy megdermedjen a csoki. 25-30 perc elteltével elővesszük a hűtőből, és óvatosan lehúzzuk a sütőpapírról.
Narancsos-csokis kókuszgolyó
Hozzávalók: 18 x 24 cm-es sütőformához:
- 190 g vaj
- 200 g cukor
- 40 g kakaópor (nem cukrozott)
- 65 g étcsoki
- 3 db tojás
- 100 g liszt
- 1 narancs reszelt héja
- 1-2 evőkanál narancs/baracklekvár
- 10 dkg kókuszreszelék
- tortadara
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 18 x 24 cm-es sütőformát, amit sütőpapírral bélelünk ki.
2. A vajat megolvasztjuk egy közepes méretű lábasban közepes lángon, majd hozzáadjuk a cukrot, kakaóport és étcsokit, és kevergetés mellett addig melegítjük, míg minden megolvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzről.
3. A tojásokat enyhén felverjük és a csokis masszához keverjük.
4. A masszához adjuk a megmosott narancs reszelt héját és a lisztet is, és jól elkeverjük. A sütőformába öntjük, és kb. 25-30 percig sütjük. (Tűpróbával teszteljük.)
5. Ha kihűlt a tészta, szétmorzsoljuk, majd kevés lekvárt hozzáadva kis gombócokat formázunk belőle.
6. Kókuszreszelékben vagy tortadarában hempergetjük meg a gombócokat.
Kiemelt kép: illusztráció, iStock