A karácsonyi asztalon kevés dolog mutat pompásabban, mint egy dekadens csokitorta. Most egy friss, áfonyával megbolondított mindenmentes változattal jelentkezünk.
Hozzávalók (6 tortácskához):
- 110 g rizsliszt
- 90 g quinoa liszt
- 30 g kakaó
- 1 tk. szódabikarbóna
- fél tk. sütőpor
- egy csipet só
- 80 ml juharszirup
- 80 ml olívaolaj
- 60 ml aquafaba (vegán tojásfehérje)
- 2 tk. almaecet
- 1 tk. vaníliaaroma
- 120 ml rizstej
- 100 g vegán étcsokoládé
- 60 ml rizstej
- 1 ek. juharszirup
- szárított vagy friss vörösáfonya
- 1 csésze vörösáfonyadzsem
Elkészítés:
- A sütőt 175 fokra melegítsük elő, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- Keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat: a liszteket, a kakaót, a sót, a szódabikarbónát, a sütőport, egy másikban pedig a folyékonyakat: az olajat, a juharszirupot, a tejet, az almaecetet és a vaníliát. Adjuk hozzá az aquafabát is, majd a kettőt keverjük alaposan össze.
- A tésztánkat öntsük a tepsibe, majd 20 percig süssük. Fogjunk egy 5 centis átmérőjű pogácsaszaggatót és szaggassunk ki 12 kört a tésztából. Kenjünk meg 6 darabot áfonyadzsemmel, majd illesszük össze a szendvicseket.
- A vegán csokit olvasszuk fel gőz fölött és a rizstej, valamint a juharszirup hozzáadásával készítsünk belőle öntetet. Locsoljuk a tortákra, végül pedig díszítsük áfonyával.