Kudarcok nélkül: süss karácsonyi muffint!

nlc | 2020. November 19.
Nem mindenkinek jut ideje mézeskaláccsal vagy tortával bíbelődni, de az ünnepi süteményeket megköveteli a család. Ilyenkor jöhetnek a muffinok, amelyek gyorsan elkészülnek és látványosan díszíthetőek. Kezdők vagy elfoglaltak számára a karácsony megmentője lesz a muffin!

Almás-karamellás muffin fahéjas joghurttal

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 20 dkg liszt
  • 9 dkg (savanykás, hámozott, felaprított) alma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 5 dkg (olvasztott) vaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 db só
  • 15 dkg cukor
  • 15 db (tejkaramella, felaprított) karamell

Teteje:

  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 3 teáskanál méz
  • 2 dl görög joghurt
  • 1 db narancs reszelt héja
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű
Karácsonyi muffin

IAlmás-karamellás muffin fahéjas joghurttal (Profimedia)

Elkészítés

A száraz hozzávalókat összekeverjük, közben egy másik edényben összedolgozzuk a nedves alapanyagokat (tej, vaj, alma, tojás). Majd ehhez jöhet a lisztes keverék, és végül a tejkaramella. Előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. 

Közben a joghurtot kikeverjük a fahéjjal, a mézzel és a narancs reszelt héjával, és amikor a muffin kihűlt, a tetejére kanalazzuk.

Narancsos muffin mascarponéval

Hozzávalók 12 darabhoz::

  • 25 dkg liszt
  • 1 dl narancs leve
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 7,5 dkg (olvasztott) vaj
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • 7,5 dkg cukor
  • 2,5 dkg darált mandula

Teteje:

  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 0,5 dl narancs leve
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Narancsos muffin mascarponéval (Profimedia)

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral, a mandulával és a szódabikarbónával. Az olvasztott vajhoz hozzáadjuk a narancs levét és reszelt héját, a tejet és a tojást, majd jól elkeverjük, és egy-két könnyed mozdulattal hozzáadjuk a száraz összetevőkhöz. Papírformákkal kibélelt muffinformákba kanalazzuk a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőbe téve 20 perc alatt készre sütjük. 

Közben a mascarponét kikeverjük a narancslével (vagy narancslikőrrel) és a vaníliás cukorral, majd habzsákba töltjük és a kihűlt muffinok tetejére nyomjuk őket. Extra díszítésként tehetünk rá karácsonyi nyalókát is. 

Ha csak felnőtteknek készül, akkor narancslikőr is mehet bele

Dupla csokis muffin mogyoróval

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 12 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 10 dkg (olvasztott) vaj
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 2 teáskanák sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 15 dkg sótlan mogyoró

Teteje:

  • 1 db tojásfehérje
  • negyed citrom leve
  • 15 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Karácsonyi muffin csokival (Profimedia)

Elkészítés

7 dkg csokit a vajjal együtt felolvasztunk, majd hozzáadjuk a tejszínt és a 4 tojást. Közben a kakaóport a liszttel, a cukorral és a sütőporral kikeverjük, majd hozzáadjuk a vajas elegyhez. Ezek után jöhet bele a többi apróra vágott étcsoki és mogyoró. Ha nagyjából elkevertük, akkor papírral kibélelt muffinformába kanalazzuk, és 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Mivel elég sűrű a tészta, így lehet, hogy további 4-5 percre is szükség lesz, ezt tűpróbával ellenőrizhetjük. 

A tojásfehérjét a porcukorral és a citrom levével keményre és fényesre verjük, majd óvatosan a kihűlt muffinok tetejére kanalazzuk

Ünnepi készülődés:

Exit mobile version