nlc.hu
Mézeskalács

Fondant torta lépésről lépésre

Így lesz tökéletes a fondant torta – mesteri ötletek a varázslatos eredményhez

Az ünnepi asztal ékességének szánt torta a képzeletünkben mindig gyönyörű, a valóság azonban sokszor nagyon másképpen alakul. Utánaérdeklődtünk, hogyan tudjuk megvalósítani az álmokat.

Egy csodaszép, fondant vagy marcipán bevonattal készült torta igazán méltó megkoronázása a karácsonyi vacsorának. A nagy álmokból viszont sokszor készülnek félresikerült, olykor kifejezetten vicces „műremekek”. Pedig csak néhány trükköt kell bevetnünk a kielégítő eredményért. Raj Ráchelt, a torták királynőjét kérdeztük arról, milyen tippekkel tudunk könnyebben boldogulni.

Mindig legyen kéznél a porcukor

Kezdjük az elején: bolti, vagy házi marcipán, vagy fondant? „Semmiképp nem kezdenék bele otthon marcipán készítésébe. Éppen elég stresszt és feszültséget okoz egy háziasszonynak maga a készülődés és a szép formázás. Szakemberként is azt javaslom, hogy mind a marcipán, mind a fondant beszerzésére tökéletes, biztonságos és stresszmentes megoldás, ha az internetről rendeljük meg azokat” – javasolja Raj Ráchel.

„Hiába könnyű dolgozni a fondanttal, én mégis a marcipánt szeretem választani, hiszen az egy nemes alapanyag. Bár igaz, hogy nehezebb bánni vele, és sosem fog olyan könnyedén viselkedni, mint a fondant” – mondja a szakember, aki szerint akármelyik mellett is döntünk, tulajdonképpen mindkettőre igaz, hogy lényegében ehető gyurmával dolgozunk a sütés során.

Fondant torta lépésről lépésre

Raj Ráchel 5 emeletes Glamour tortája (Fotó: Facebook)

Hogy mi a kulcsa a munkának? Nem más, mint a porcukor. Ez adja meg azt a segítséget, hogy ne nedvesedjen és ne szakadjon a réteg, melyet használunk. Mint kiderül, úgy érdemes bánnunk vele, mint ahogyan tésztanyújtásnál a liszttel: kezünket és a munkafelületet is fontos újra és újra vékony rétegben porcukorral meghintenünk. Szintén fontos, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen az anyag. Ha túl meleg, akkor nyúlni és ragadni fog majd. Ha pedig túl hideg, akkor szó szerint kőkemény kihívással nézel szembe. A formázandó gombóckát tehát tedd szobahőmérsékletűvé, gyúrogasd át, engedd, hogy felvegye kezed melegét, hogy azután kedvedre bánhass vele. Az igazán lényeges momentum azonban még csak nem is ez, hanem valami egészen más…

Házi fondant

Ha mégis házilag készítenéd el a fondant-t. Az nlc ezeket a lépéseket javasolja követni:

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 6-7 evőkanál víz
  • 2 evőkanál méz
  • 2 dkg vaj
  • 100 dkg porcukor

Elkészítés:

A zselatint rakd egy tálba, majd adj hozzá 1 evőkanál forró vizet. Keverd simára és vízgőz fölött keverd tovább. A vízgőz fölött add hozzá a mézet és a vajat, homogén állagúra eldolgozva. Az előzőleg átszitált porcukorba lassan, folyamatos kevergetés közben öntsd bele a mézes, vajas, zselatinos keveréket, dolgozd össze és gyúrd gombóccá. Akkor kapsz jó alapanyagot, ha egy tömör, de nem túl kemény, gyurmázható anyagot kapsz. Ha túl merev az állaga, akkor kevés vízzel hígítsd. Ha pedig úgy érzed, kissé ragacsos, akkor porcukrot adj hozzá.

A lényeg bőven a sütés előtt kezdődik

Amikor megálmodjuk a tökéletes tortát, meglátjuk azt egy fényképen az interneten, esetleg vendégségben, akkor sokszor alig várjuk, hogy nekikezdjünk és megvalósítsuk. A szakember szerint éppen itt érdemes kicsit megállnunk és átgondolnunk mindent. Méghozzá alaposan. A valódi titok ugyanis nem a fondant vagy marcipán összetételében rejlik, hanem a fejünkben. „Nincs olyan, hogy valaki nem tudja megvalósítani, vagy nem ért hozzá. Mindig ezzel kezdtem a torta-tanfolyamait is. Az első lépés magunkba tekinteni és megvizsgálni, hogy mi az erősségünk. Van, akinek az az erőssége, hogy elképesztő fantáziával bír, másnak a precizitás, akad, aki a színekkel tud rendkívüli módon játszani. Ennek megfelelően érdemes kiválasztani a formát, a díszítést, ezeket a készségeket érdemes kidomborítani és megélni a folyamat során” – javasolja Ráchel.

Fondant torta lépésről lépésre

Néha maga a kivitelezés roppant rövid folyamat, az átgondolás viszont sokszor nagyon hosszú előkészületet igényel (Fotó: Getty Images)

Ha ezzel megvagyunk, akkor kezdődhetnek a tényleges előkészületek. És bár ez első olvasatra akár aggasztónak vagy macerásnak is tűnhet, valójában nem más, mint egy alkotási folyamat egyik állomása. Ha ráhangolódásnak és izgalmas játéknak tekintjük, akkor élvezettel fog bennünket eltölteni. „Néha maga a kivitelezés roppant rövid folyamat, az átgondolás viszont sokszor nagyon hosszú előkészületet igényel – magyarázza a szakértő. – Le szoktam rajzolni, ismerkedem a tervekkel, megértem, hogy mit és hogyan szeretnék megalkotni. Milyen hangulatú tortát szeretnék? Milyen legyen a színe? Hogyan és hol szeretném elhelyezni a formákat? Miután lerajzolgattam a terveket, birtoklom a formát, megfigyelem és felfogom, megértem, mit szeretnék, máris sokkal könnyebb dolgom lesz a kivitelezésben” – avat be Raj Ráchel abba, ahogyan ő maga is nekiáll egy-egy újabb darabnak.

A rend a legnagyobb segítőnk

„Lehet őrült művészként is nekiállni egy torta elkészítésének, de azért a rendezett környezet, a tisztaság borzasztóan fontos” – nevet a szakértő, aki nagyon hangsúlyozza, mennyire lényeges, hogy ne csupán az előkészületek során takarítsuk le a felületet és az eszközöket, hanem a fondant formázása közben is folyamatosan figyeljünk erre. „Ha egy eszközre rátapadt a fondant-ból egy darabka, akkor azért fontos róla lemosni és letörölni, mert ha rajta marad, akkor már nem vágom, nem nyújtom, hanem tépem a fondant vagy a marcipán anyagát. Pedig messze nem ez a cél” . És igen, ebben az esetben eszköznek tekintendő a kezünk is, melyet többször is érdemes megmosnunk a munka közben, majd szárazra törölni és kissé megporcukrozni. Ezzel a kicsike plusz energiával rengeteget könnyítünk a saját dolgunkon. Arról már nem is beszélve, mennyivel egyszerűbb lesz rendet rakni a sütés végén.

Egyébként ez a leggyakoribb hiba az otthon kivitelezett torták esetében. A precizitás hiánya. Ha erre több figyelmet fordítunk, magunk is megdöbbenünk majd, milyen csodákra vagyunk képesek.

Fondant torta lépésről lépésre

Karácsonyi fondant torta mogyoróval és gyümölcsökkel (Fotó: Getty Images)

Elrontottad? Semmi baj!

Fontos, hogy ne ess pánikba, ha valami mégsem éppen úgy néz ki, mint ahogyan eltervezted! Minden javítható és korrigálható. Tekints úgy a folyamatra, mint egy kellemes játékra, mint egy szép, kreatív tevékenységre, ahol megvalósíthatod önmagad, és nincsen maradandó következménye vagy tétje. Ha elszakadt a bevonat, akkor ragadj meg egy ecsetet, vagy akár csak ujjaidat hívd segítségül, és simítsd le a felületet. Ha nem sikerült egyenletesen elteríteni a tortán a bevonatot, akkor simítgasd át a gyűrődéseket is, és kapkodás helyett ügyelj a lágy, de határozott mozdulatokra. És igen, gyakran megesik, hogy a torta alját bizony nem úgy sikerül a bevonattal eldolgozni, hogy az igazán szép legyen. Semmi gond, a legjobbakkal is megesik! Ilyenkor jöhet extra segítségként, ha a megmaradt fondant-ból vagy marcipánból sodorsz egy hosszú, vékony kis hengert, mellyel körbeágyazod a sütemény alját. A legfőbb tehát, hogy precízen, megtervezve, de mégis élvezettel készülj, így lesz majd az eredmény is olyan, amilyennek megálmodtad!

Finomságok az ünnepekre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top