nlc.hu
Mézeskalács

A karácsonyi zenék káros hatása

Vigyázz, a túl sok karácsonyi zene leolvasztja az agyadat!

A pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy a karácsonyi zenék hallgatását is túlzásba lehet vinni!

A karácsony amúgy is az agyunkra megy, már ami a stresszt illeti, még így is, hogy most nincsenek nagy családi összejövetelek. Nincs szükségünk még az idei összes stressz tetejébe arra, hogy Mariah Carey vagy a Wham karácsonyi dalai szóljanak végtelenítve a hangszórókból.

Ugyanis bármennyire meglepően hangzik, a pszichológusok szerint a sok ünnepi zene csak növeli a stressz-szintet és depressziós tüneteket hozhat elő az embereknél. A magyarázat szerint azért van rossz hatással ránk a karácsonyi zene, mert összekötöttük már a fejünkben az ünnepi teendőkkel, halogatással, és ha felcsendül valamelyik a médiában, nyilvános helyeken is gyakran játszott karácsonyi dal, akkor egyből az jut eszünkbe, hogy mi mindent nem csináltunk meg, és mennyire bénák vagyunk idén karácsonykor is, mert nem sikerült összehoznunk a tökéletes ünnepet. Innen pedig már csak egy ugrás, hogy Mariah hangjától eljussunk az önostorozásig és depis gondolatokig.

Megárthat a túl sok karácsonyi zene

A túl sok karácsonyi zene megárthat (Kép: Youtube)

Linda Blair klinikai szakpszichológus beszélt a Digital Music News-nak a karácsonyi zenékről: „Egyszerűen minden energiádat arra kell fordítanod a karácsonyi zenék hallgatása közben, hogy ne halld meg, amit hallasz. A zenének óriási hatása van az összes érzékszervre, főleg vásárlás közben. Amikor jól céloznak a kereskedők a zenékkel – ilyenkor a vásárló azt hallja, amit elvár –, akkor ráveszi az embereket, hogy még többet vásároljanak. Tehát ha klasszikus zenét játszanak egy borkereskedésben, akkor több bort adnak el. Ha romantikus zene szól egy virágosnál, akkor jobban megy az üzlet.”

Azért van ilyen hatással ránk minden zene, mert azokra az érzelmeinkre hat, melyek az emlékeinken alapulnak. Ezért ha a múltban történt nehézségek jutnak eszünkbe egy zenéről, akkor negatív lesz az érzelmi reakciónk is. A karácsony márpedig a többségnél nem csupa pozitív érzelmet hordoz, van egy rakás nehéz, stresszes élményünk róla, az ünnep jellegéből adódóan pedig ezek az érzelmek egyébként is nagyon erősek, ezeket csak még fokozza, ha karácsonyi zene folyik éjjel-nappal az agyunkba. Úgyhogy a legjobb, amit tehetünk, ha nem tesszük be karácsonykor a hagyományos, agyonjátszott zenéket, hanem inkább újakat keresünk az ünnepléshez, hogy ne legyen feszült a daloktól az egész család.

Karácsonyi filmeket ajánlunk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top