nlc.hu
Mézeskalács
Nagyon finom karácsonyi sütinyalóka recept

Süss karácsonyi sütinyalókát!

Látványos, bár kicsi macerás sütemény, de egy biztos, egy "vázányi" karácsonyi sütinyalóka mellett teljesen felesleges az asztaldísszel bíbelődni.

A sütinyalóka azoknak való, akik szeretnek a desszertek díszítésével bíbelődni, esetleg csapatban sütni, és nem akarnak belekezdeni egy olyan fajsúlyos karácsony sütibe, mint mondjuk a zserbó vagy a flódni. Mi most egy répás alapreceptet mutatunk, de az is jó megoldás, ha hagyományos kakaós piskótát sütünk, azt daraboljuk fel és keverjük össze mascarponéval és olvasztott vajjal. A lényeg a sütinyalóka esetében, hogy jól gyúrható, masszív tésztát kapjunk.

Hozzávalók:
• 12 dkg liszt
• 1 mokkáskanál fahéj
• 1 csipet só
• 7 dkg cukor
• 1 teáskanál sütőpor
• 2 tojás
• 1 zacskó vaníliás cukor
• 9 dkg tejföl
• 1 dl étolaj
• 0,5 citrom reszelt héja
• 9 dkg reszelt répa
• 6 dkg darált dió

Karácsonyi sütinyalóka

Karácsonyi sütinyalóka (fotó: Profimedia)

  1. A tojást a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olajat. A lisztet a sóval, a fahéjjal, sütőporral és a dióval összekeverjük, majd mehet hozzá a citrom reszelt héja is. Ha ezzel is megvagyunk, összedolgozzuk a reszelt répával és a tojásos eleggyel, és kivajazott tepsibe öntjük a tésztát. 170-180 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük.
  2. A kihűlt tésztából aztán golyókat formázunk és hurkapálcára vagy vastag szívószálra szúrjuk fel őket, majd olvasztott csokoládéba mártjuk és díszítjük. Figyeljünk arra, hogy cukorral vagy más olyan anyaggal, aminek az egész felületén ragadni kell, csak akkor tudunk dolgozni, ha a csokiréteg már egy kicsit megkötött, de még nem teljesen kemény.
  3. Aki mintával díszíti (pl. tojásfehérje) az várjon a teljes száradásig.
  4. Tipp: Szórócukrot és egyéb díszítőkiegészítőket cukrászkellék-áruházból rendelhetünk. Aki pedig szeret kísérletezni, az saját maga is gyárthat dekorcukrot. Kristálycukorhoz adjunk néhány csepp ételfestéket, tegyük zacskóba és dolgozzuk jól össze. Fektessük a cukrot egy tálcára, és 3-4 órán keresztül szárítsuk, majd tegyük jól zárható dobozba.
Kapcsolódó cikkekTörlésSzerkesztés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top