A macaroontól sokszor még a konyhában gyakorlottak is tarthatnak, mert tény, hogy nem legegyszerűbb süti – persze, ha tudod a macaronsütés fortélyait, akkor a mestere lehetsz.
Macaron alaprecept
Ha szereted a szép, színes formákat az asztalon, akkor érdemes megtanulnod a macaron alapreceptet.
Hozzávalók:
- ½ csésze szoba hőmérsékletű vaj
- 3 tojás
- 3/4 csésze cukor
- 1 teáskanál mandulakivonat
- 2 csipet só
- 5-7 csepp piros és/vagy zöld ételfesték
- 7 csésze mandulaliszt
- 3 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Keverd össze a vajat, a cukrot és a sót egy tálban, amíg krémes nem lesz. Keverd ki kemény habbá a tojásfehérjét, majd add hozzá a mandula aromát és az ételfestéket, ha úgy döntöttél, színes lesz. A vajas elegyhez add hozzá a lisztet, majd óvatosan forgasd bele a tojáshabot.
Fogd a habzsákot, töltsd bele a tésztát, és sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomd ki kis köralakokban. A távolságra vigyázz, nehogy összesüljenek. 30 perces pihentetés után 160 fokon körülbelül 15-20 percig süsd. Sütés után lekvárral tapaszd össze őket.
Narancsos téli macaroon
A karácsonyhoz a narancs illata és íze is hozzátartozik, éppen ezért itt van egy nagyon finom narancsos macaron.
Hozzávalók:
- 4 tojásfehérje
- 1,5 csésze cukor
- 1 csésze mandulaliszt
- 2 csipet só
- ½ teáskanál mandulakivonat
- ½ csésze kandírozott aprított narancs
- 1 mokkáskanál narancsaroma
- 1 teáskanál narancssárga ételfesték
- ½ mokkáskanál szódabikarbóna
- mogyorókrém, vagy narancslekvár a töltelékhez
Elkészítés:
Egy tálban verd kemény habbá a tojásfehérjét, egy másikban pedig keverd el a cukrot, az ételfestéket, a narancsaromát, a lisztet, a sót és a mandulakivonatot. Keverd hozzá a kandírozott mixet, amit előzőleg már nagyon apróra vágtál, vagy aprítógépben ledaráltad, majd egy kanállal adagold ki a tésztát egymástól 3-4 centis távolságra egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Hagyd a macaronokat pihenni száradni egy fél órát, majd 160 fokon 15-17 percig süsd, de arra vigyázz, hogy a szélek ne barnuljanak be.
Ha kihűltek a macaronok, mogyorókrémmel, vagy narancslekvárral ragaszd össze őket!