nlc.hu
Mézeskalács

Ellenőrizték a szaloncukrokat

Csak egyetlen szaloncukor akadt fenn a fogyasztóvédelmisek rostáján

A legfinomabb szaloncukor élvezeti értékét is lenullázhatja, ha tölteléke a papírba folyik.

Górcső alá vették a szaloncukrokat a fogyasztóvédelmisek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt ellenőrzés során húszféle karácsonyi csemegét vizsgáltak be a szakemberek. A szaloncukrok között a klasszikusnak számító zselés és marcipános mellett előfordult tiramisu ízű és tökmagkrémes is. A szabályozásban megkülönböztetett három fajtából mártott és töltött édességeket ellenőriztek fele-fele arányban, kandírozottat ezúttal nem.

A túl vékony burokkal rendelkező szaloncukor tölteléke könnyen kifolyhat, a mártott termék a kevés bevonat miatt hamarabb kiszáradhat. A megfelelő arányt ezért előírások rögzítik, a töltöttek mindegyike megugrotta a 25, a mártottaké pedig a 20 százalékos limitet.

Az elégtelen bevonat miatt egyetlen szaloncukrot sem kellett bevonni.

szaloncukor

Húsz szaloncukor közül csak egy nem ment át a termékteszten (Fotó: illusztráció, iStock)

Rendelkezés adja meg azt is, hogy a tételellenőrzés során legfeljebb mennyivel térhet el az előre csomagolt termék tömege a tájékoztatásban jelzettől. 100-200 gramm között 9 százaléknál nagyobb különbség már nem fogadható el. 

A fogyasztóvédelmi vizsgálat során a 20 szaloncukor közül mindössze egynek maradt el az összes tömege a megengedhetőnél nagyobb mértékben a dobozon szereplő adattól. Az ügyben hatósági eljárás indult.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top