nlc.hu
Mézeskalács

A tökéletes linzer tészta

Így lesz igazán omlós a karácsony nagy kedvence: linzertészta alaprecept

A linzer az az aprósütemény, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Mi az az íratlan szabály, amit be kell tartani? Hogy lesz a linzerünk omlós és isteni finom? Eláruljuk a nagy titkot!

A linzer tipikusan az a sütemény, amit nem nehéz elkészíteni, megunhatatlan, és mindenki imádja. A karácsonyi szezon nélkülözhetetlen szereplője!

Az íratlan szabály, amit be kell tartani

3:2:1 az arány, amit meg kell jegyezni: 3 egység liszt, 2 egység zsiradék, 1 egység porcukor. Ez a linzer alaprecept így működik, de általában adunk hozzá egy pici folyadékot: ez lehet egy tojássárgája, tej, tejföl vagy akár víz is. Egy tojássárgájától szép lesz a színe, és omlósabb is lesz a tészta (30 dkg liszthez kb. egy tojássárgája elég, nagyobb mennyiségeknél arányosan több kell a tojásból is). Ha nemcsak a sárgáját, hanem a fehérjét is hozzáadjuk a tésztához, akkor lágyabb lesz.

A zsiradék lehet vaj, margarin vagy zsír, de akár vegyesen is használhatjuk őket – ebben az esetben omlósabb lesz a tészta (fele zsír – fele vaj). A porcukrot viszont nem érdemes kristálycukorral helyettesíteni, mert akkor pici pöttyök lesznek a tésztán.

A klasszikus linzer hozzávalói:

  • 160 g finomliszt
  • 100 g hideg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 100 g porcukor
  • 1 db citrom
  • lekvár
A legjobb linzer alaprecept

Fotó: Getty Images/Food style and photography

Az omlós linzer elkészítése

1. A klasszikus linzer elkészítéséhez a lisztet és a vajat összedolgozzuk.

2. A masszánkhoz adjuk hozzá a tojássárgáját, a porcukrot és a lereszelt citromhéjat is, majd az egészet dolgozzuk össze.

(Ha véletlenül nem áll össze a tésztánk, 15 percre tegyük be a hűtőbe).

3. Ezután a tésztát lisztezett munkafelületen 5 mm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Minden második tésztavirág közepét egy kis kör alakú kiszúróval is kiszaggatjuk.

Tipp: Nagyon fontos, hogy gyors mozdulatokkal morzsoljuk és gyúrjuk a tésztát, és lehetőleg hideg kézzel, mert különben átmelegszik a kezünktől és szétesik.

4. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a kiszaggatott formákat, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre süthetjük őket, amíg enyhén aranybarnák nem lesznek. Egy rácsra téve hagyjuk őket teljesen kihűlni.

5. Ha ezzel is megvagyunk, lekvárral megkenve ragasszuk össze a sütiket. Ízlés szerint porcukorral hintsük meg az elkészült linzereket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top