Ha szeretnéd valamilyen saját készítésű dologgal is megajándékozni a szeretteidet karácsonykor, kézenfekvő megoldás lehet a házi gasztroajándék. Három karácsonyi hangulatú finomság receptjét hoztuk el, melyek kerülhetnek akár az ünnepi asztalra, akár ehető ajándékként a fa alá is.
Tiramisu trüffel
Hozzávalók:
- 140 ml 30%-os habtejszín
- 25 g sótlan vaj
- 60 ml marsala bor
- 150 g étcsokoládé
- 250 g fehér csokoládé
- 1 púpozott evőkanál, erős kávépor
- Étcsokoládé forgács (a dekoráláshoz)
Így készül:
- A tejszínt és a vajat óvatosan, párolgásig melegítsd!
- Az étcsokoládét törd apró darabokra, majd lassan adagold a meleg tejszínhez, folyamatosan kevergetve, míg fel nem olvad!
- Add hozzá a marsalát is!
- A kávéport keverd ki néhány kanál forró vízzel, majd ezt is öntsd hozzá!
- Alaposan keverd össze a hozzávalókat!
- Hagyd kihűlni, míg az állaga kellőképpen szilád lesz ahhoz, hogy kanalazni tudd!
- Egy teáskanál segítségével adagold a keveréket és a kezeiddel formálj belőle golyókat!
- A golyókat helyezd egy sütőpapírral fedett tálcára vagy tepsibe, majd 30 percre tedd be a fagyasztóba!
- A fehér csokoládét olvaszd fel egy serpenyőben vagy a mikrohullámú sütőben!
- A golyókat forgasd bele egy villa segítségével az olvasztott csokiba, majd tedd vissza a tálra!
- Ameddig a csokiborítás még puha, díszítsd a trüffelek tetejét étcsokoládé fogáccsal!
Vörösáfonyás-mazsolás almalekvár
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 1 kg 1:1 zselésítő por
- 50 g mazsola
- 50 g (fagyasztott) vörösáfonya
- 100 ml rum vagy almalé
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 100 g szeletelt mandula
Így készül:
- Mosd meg az almát, majd hámozd meg, magozd ki és vágd vékony szeletekre!
- A vaníliás cukrot keverd össze a fahéjjal!
- Tedd az almakarikákat egy nagy főzőedénybe!
- Add hozzá a vaníliás cukor és fahéj keverékét, valamint a zselésítő port, és óvatosan keverd össze!
- Fedd le az edényt és hagyd állni a keveréket legalább 3 órán keresztül!
- A kiolvasztott vörösáfonyát és a mazsolát keverd össze, majd öntsd hozzá a rumot vagy almalevet!
- A mandulát egy serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül pirítsd meg!
- Ha letelt a 3 óra, az almás keveréket pépesítsd turmixgépben!
- A keveréket ezután serpenyőben forrald fel úgy, hogy közben folyamatosan kevergeted főzőkanállal.
- Miután felforrt, továbbra is folyamatosan kevergetve további 4 percig főzd! Közben, 3 perc magasságában add hozzá a mazsola, az áfonya és a rum/almalé keverékét!
- Vedd le a tűzről és hagyd néhány percig állni! Ha ezek után még nem látod megfelelőnek az állagát, tedd vissza és főzd még további 1-2 percig!
- Ha elkészült, még forrón, egy széles szájú tölcsér segítségével adagold az előzetesen előkészített, sterilizált befőttesüvegekbe!
- Az üvegeket zárd le, majd helyezd őket tetővel lefelé fordítva egy törölközőre, legalább 5 percre!
- Ezt követően fordítsd vissza és hagyd kihűlni!
Így streilizáld a befőttes üvegetket!
- Az üvegeket alaposan mosd ki folyó vízzel!
- Ezek után 15 percre állítsd őket forró, lobogó vízbe, hogy minden baktériumot elpusztíts! Mosogatógépben 70 fokos programon is fertőtleníthetsz.
- A fertőtlenített üvegeket egy tiszta ruhára szájjal lefelé fordítsd és csöpögtesd ki! Belül ne törölgesd meg, mert a ruháról szennyeződés kerülhet az üvegbe.
- Ne feledkezz meg az üvegek tetejéről sem, azokat is sterilizálni kell.
Triplacsokis keksz
Hozzávalók:
- 3 és 1/2 bögre univerzális liszt
- 1 bögre kristálycukor
- 1 bögre barna cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál tengeri só
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál instant kávépor
- 1 bögre kakaópor
- 3/4 bögre repceolaj
- 3/4 bögre mogyorós csokoládékrém
- 2 nagy tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 és 1/2 bögre durvára vágott étcsokoládé
- 1 bögre aprított pörkölt mogyoró
Így készül:
- Öntsd egy tálba a lisztet, a kétféle cukrot, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát és a kávéport, majd kevergesd addig, míg habos állagú nem lesz!
- A kakaót, a repceolajat, a mogyorós csokoládékrémet és 3/4 bögre meleg vizet keverj össze elektromos mixerrel, alacsony sebességfokozaton!
- Utóbbiba egyenként üsd bele a tojásokat és verd fel!
- Add hozzá a vaníliakivonatot is!
- A lisztes és a kakaós keveréket egyesítsd és alaposan keverd össze!
- Szórd bele a durvára vágott étcsokoládét és az aprított pörkölt mogyorót is, majd keverd tovább!
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra!
- A tésztából nagyjából 2 evőkanálnyi mennyiségeket adagolj egy sütőpapírral fedett tepsire, egymástól 6-7 centiméter távolságra!
- Tedd be az előmelegített sütőbe és süsd 12-14 percig, úgy, hogy félidőben megfordítod a kekszeket!
- Miután kivetted, hagyd 10 percig a tepsiben hűlni!
- Ezután pakold át egy tálra és hagyd teljesen kihűlni!