A karácsonyi sütik sorát ezzel az apró kis csokigolyóval folytatjuk, melyet elkészíteni és elfogyasztani is nagyon egyszerű! Ez is az a fajta karácsonyi süti, melynek elkészítésébe a gyerekeket is bevonhatjuk, a gombócozást, hempergetést és fondant-szaggatást biztosan ők is szeretni fogják, így a karácsonyi sütikészítés egy újabb szuper élmény lesz számukra az adventi hetekben.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 doboz brownie-alappor
- 3 tojás (közepes méretű)
- 100 g vaj (lágy)
- 50 ml víz
Továbbá:
- 2 ek. baracklekvár
A díszítéshez:
- 2 tasak tortadara
- 100 g fondant fehér cukormassza
- Előkészítjük az összes hozzávalót. A dobozban található papírformát az útmutató alapján összehajtjuk, majd a sütőt előmelegítjük.
- A tésztaalapport és a dobozban található csokoládédarabokat egy keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a tojást, a margarint és a vizet, majd egy kézi habverő segítségével simára keverjük. A tésztát az előkészített papírformába öntjük, tetejét elsimítjuk. Végül a papírformát az előmelegített sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 140 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 40-45 perc.
- A megsült süteményt egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük és egy keverőedényben kézzel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a baracklekvárt, és alaposan összekeverjük. A masszából egyforma golyókat formázunk, majd a golyókat kakaós tortadarába forgatjuk.
- A fondant cukormasszát gyúrjuk át alaposan, és nyújtófa segítségével, két fóliaréteg között (vagy kevés porcukorral megszórt munkafelületen) nyújtsuk ki kb. ½ cm vastagra, majd hópehely vagy fenyőfa alakú sütemény- vagy dekorformázóval kiszaggatjuk. A fondant formákat és a csillag alakú szórócukrokat a csokigolyókra helyezzük.