Programok

Advent 2016 – Ismét megrendezik a Diótörő-fesztivált az Operaháznál

December 1-je és 30-a között minden eddiginél több, összesen 26 előadással készül a Magyar Nemzeti Balett Csajkovszkij mesterművéből, A diótörőből, amelynek előadásait idén is vásári forgatag, kóruskoncertek és adománygyűjtés kísérik a Magyar Állami Operaházban.

Mindent A diótörő

Csajkovszkij E. T. A. Hoffmann és Alexandre Dumas meséjén alapuló híres táncműve mára már világszerte a karácsonyi csodavárás egyik meghatározó alapélményévé vált. A Magyar Állami Operaházban csaknem hetven éven át nemzedékek nőttek fel Vaszilij Vajnonen koreográfiáján Oláh Gusztáv díszletei között. Mindezeket a hagyományokat is tiszteletben tartva tavaly a Londoni Nemzeti Balett korábbi művészeti vezetője, A diótörőt több alkalommal is színpadra vivő nemzetközi szaktekintély, Wayne Eagling koreográfus Solymosi Tamással, a Magyar Nemzeti Balett igazgatójával közösen dolgozta át a darabot a 21. század táncművészeti és színpadi követelményeinek megfelelő, a klasszikus balett kereteit mégis tiszteletben tartó meseelőadássá. A diótörő megújult díszletei Vavrinecz Bea, míg színpompás jelmezei Rományi Nóra tervező keze munkáját dicsérik.

Advent 2016 - Ismét megrendezik Diótörő-fesztivált az Operaházbanfotó: Herman Péter

Kezdődik a Diótörő-fesztivál

A Diótörő-fesztiválhoz kapcsolódóan az Operaház idén is birtokába veszi az épület előtti tereket és Csajkovszkij művének néhány jellegzetes elemével, zenés programokkal és kirakodóvásárral teremt meghitt, karácsonyi hangulatot az év végéig. Az ünnepi készülődés jegyében már november 17-én tűzoltók, rendőrök és a dalszínház munkatársai segítségével felállították és feldíszítették az Operaház karácsonyfáját. A tíz méter magas fenyő idén a Zala megyei Surdról érkezett, és vízkeresztig áll az Ybl-palota előtt.

Az Operaház előtt sorakozó kis házikókba ismét beköltöznek az elmúlt év népszerű standjai. Kitelepül az OperaShop, az OperaCafé forró italokkal és karácsonyi süteményekkel várja az erre járókat, míg az OperaFleur egyedi mézeskalácsokkal, adventi díszekkel és kézművestermékekkel készül az ünnepekre, de a kürtőskalács és sült gesztenye illata is bejárja majd az Operaház előtti teret. A forraltbor-árusításban a Diótörő-előadások előtt egy órával idén is az Operaház vezető énekesei és balettművészei – utóbbiak közt Felméry Lili, Pap Adrienn, Leblanc Gergely – segédkeznek, a bevétel egy része pedig ez alkalommal is jótékony célt szolgál.

Advent 2016 - Ismét megrendezik Diótörő-fesztivált az OperaházbanFotó: Nagy Attila
  • A fesztivált idén november 27-én, szokás szerint advent első vasárnapján a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának hagyományos koncertje nyitja meg.
  • Ezt követően december 23-ig esténként, A diótörő-előadások előtt fél órával iskolai, egyetemi és más amatőr kórusok járulnak hozzá énekükkel az ünnepi hangulathoz a Dalszínház utcai szfinx “A’ capella” teraszán, miközben A diótörő szereplőit megformáló statiszták járják az Andrássy úti forgatagot, akik mindig kaphatók egy közös fénykép elkészítésére.
  • Ugyancsak az alkalomhoz illő fotótémával szolgál a karácsonyfa és a mellette felállított, ember nagyságú Diótörő bábu, illetve az Andrássy úton ilyenkor már megszokott négy zenélő installáció, amely a Csajkovszkij-balett főszereplőinek figuráit foglalja átlátszó fülkébe.
  • Bohém Kiskarácsony néven újul meg az Opera karitatív előadása, amit testi fogyatékkal élő és szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekek számára rendeznek az Operaház művészei.
  • Idén is lesz Ezüstvasárnap című családi karácsonyozás. A programsorozatban a Parázsfuvolácska és a János vitéz után idén a Pomádé király új ruhája látható december 11-én az Erkel Színházban, amihez kapcsolódóan a karácsonyi ünnepkört idéző rajzversenyét is újra meghirdeti az Opera.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top