Gianni Annoni ugyan már hosszú évek óta hazánkban él, de karácsonykor az ő szívét is hazahúzza a család. Az olasz étterem-tulajdonos imádja a karácsonyt, és lelkesen mesélt nekünk arról, miben különböznek az itáliai ünnepek a hazánkban megszokottól.
Szaloncukor? Ugyan!
„Nálunk Olaszországban az élő fa számít divatosnak, és a legtöbb család azt szerez be otthonra, de figyelünk a környezetvédelemre is. A kivágott fák helyére újakat ültetünk. A díszek nem igazán különböznek attól, amiket Magyarországon a fákra tesznek, viszont mifelénk nem divat a szaloncukor. A fán nincs is édesség, viszont a fa alá apró csokikat, sós mogyorót, pisztáciát és hasonló rágcsálnivalókat készítünk be” – magyarázza Gianni.
Ételajándékozás
Gianni szerint a válság miatt Olaszországban egyre többen ajándékoznak saját kezűleg készített ajándékokat a drága áruházi holmik helyett, és egyre fontosabb, hogy az ajándék hasznos legyen: „Míg azonban Magyarországon nem igazán szokás ételt/italt ajándékozni, addig nálunk nagyon divatosak a szépen csomagolt ajándékkosarak, teli mindenféle jóval, finom sajtokkal, jóféle borokkal, szalámikkal…” Az ajándékozásnál Gianni szerint az amerikai hatás egyre erősebb feléjük: „A mi családunknál szenteste folyik az ajándékozás, mivel nincs szebb annál, amikor a gyerekek a családdal együtt, a fényekkel díszített fa alatt, csillogó szemmel bontják ki az ajándékokat, de egyre több családban a gyerkőcök a 25-ei reggelt kezdik azzal, hogy kirohannak a karácsonyfához, és rögtön kibontják az éjjel odacsempészett ajándékokat.”
Ünnepi asztalon divatos a kappan
Olaszországban ahány tartomány, annyiféle karácsonyi menü. Gianni családja az északi Südtirolban lakik, ezért ő ezt a konyhát ismeri. „Mifelénk erősebbek az osztrák hagyományok, de a halakat se hanyagoljuk el. Télen pihentetni kell a tengereket, ezért csak szárított hekket, rákot rózsaszín szósszal, füstölt lazacot és más tartósítható tengeri finomságokat eszünk. Hallevesünk nincs, de a főtt és sült húsok – ünnepekkor gyakori választás a kappan (herélt kakas) – különböző krémekkel és szószokkal ilyenkor minden mennyiségben megtalálhatók az asztalokon, akárcsak a töltött tészták. Desszertnek panettonét és pandorót (olasz kalácsok) szoktunk fogyasztani, mascarponekrémmel. Az aszalt dolgok is divatosak ilyenkor, és sajtokból is elképesztő mennyiséget pusztítunk el az ünnepek alatt.”