Tuti Tippek

Halászlé helyett kappan – ilyen az olasz ünnepi menü

Mit esznek az olaszok szenteste? Milyen ajándék várja őket a fa alatt? Szeretik-e a szaloncukrot? Gianni elmesélte nekünk, milyen az igazi olasz karácsony!

keretes cikk - vak
ADVENT A NŐK LAPJA CAFÉN!

Hangolódj rá a karácsonyra a Nők Lapja Café adventi különszámával! Tesztekkel, receptekkel, programajánlatokkal és ajándéktippekkel várunk. És persze minden napra jut valami meglepetés is!

Gianni Annoni ugyan már hosszú évek óta hazánkban él, de karácsonykor az ő szívét is hazahúzza a család. Az olasz étterem-tulajdonos imádja a karácsonyt, és lelkesen mesélt nekünk arról, miben különböznek az itáliai ünnepek a hazánkban megszokottól.

Halászlé helyett kappan – ilyen az olasz ünnepi menüSzaloncukor? Ugyan!

„Nálunk Olaszországban az élő fa számít divatosnak, és a legtöbb család azt szerez be otthonra, de figyelünk a környezetvédelemre is. A kivágott fák helyére újakat ültetünk. A díszek nem igazán különböznek attól, amiket Magyarországon a fákra tesznek, viszont mifelénk nem divat a szaloncukor. A fán nincs is édesség, viszont a fa alá apró csokikat, sós mogyorót, pisztáciát és hasonló rágcsálnivalókat készítünk be” – magyarázza Gianni.

Ételajándékozás

Gianni szerint a válság miatt Olaszországban egyre többen ajándékoznak saját kezűleg készített ajándékokat a drága áruházi holmik helyett, és egyre fontosabb, hogy az ajándék hasznos legyen: „Míg azonban Magyarországon nem igazán szokás ételt/italt ajándékozni, addig nálunk nagyon divatosak a szépen csomagolt ajándékkosarak, teli mindenféle jóval, finom sajtokkal, jóféle borokkal, szalámikkal…” Az ajándékozásnál Gianni szerint az amerikai hatás egyre erősebb feléjük: „A mi családunknál szenteste folyik az ajándékozás, mivel nincs szebb annál, amikor a gyerekek a családdal együtt, a fényekkel díszített fa alatt, csillogó szemmel bontják ki az ajándékokat, de egyre több családban a gyerkőcök a 25-ei reggelt kezdik azzal, hogy kirohannak a karácsonyfához, és rögtön kibontják az éjjel odacsempészett ajándékokat.”

Ünnepi asztalon divatos a kappan

Olaszországban ahány tartomány, annyiféle karácsonyi menü. Gianni családja az északi Südtirolban lakik, ezért ő ezt a konyhát ismeri. „Mifelénk erősebbek az osztrák hagyományok, de a halakat se hanyagoljuk el. Télen pihentetni kell a tengereket, ezért csak szárított hekket, rákot rózsaszín szósszal, füstölt lazacot és más tartósítható tengeri finomságokat eszünk. Hallevesünk nincs, de a főtt és sült húsok – ünnepekkor gyakori választás a kappan (herélt kakas) – különböző krémekkel és szószokkal ilyenkor minden mennyiségben megtalálhatók az asztalokon, akárcsak a töltött tészták. Desszertnek panettonét és pandorót (olasz kalácsok) szoktunk fogyasztani, mascarponekrémmel. Az aszalt dolgok is divatosak ilyenkor, és sajtokból is elképesztő mennyiséget pusztítunk el az ünnepek alatt.”

Gianni szerelemre vágyik
Gianni nekiment Zalatnaynak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top