Tuti Tippek

5+1 tipp, hogy a gyerekeknek is varázslatos legyen az ünnep

A varázslatos karácsony titka sokkal több, mint a súlyos ezrekért vett ajándékok. Néhány egyszerű és filléres ötlettel az év egyik legszebb időszaka a gyerkőcök számára évekkel később is feledhetetlen lesz.

Mi jut eszedbe arról, hogy „gyerekkorom karácsonyai”? Fogadni mernénk, hogy nem többezres ajándékok, amelyek idővel az enyészeté lettek, vagy amelyeket a fiatalabb rokonok örököltek meg. Akkor? Egy íz? Egy illat? Egy rendszeres program? Közös éneklés? Ahogy nekünk is ezek jutnak először eszünkbe, úgy a gyerekeink sem a sokadik legóra vagy öltöztetős babára fognak visszaemlékezni. Íme néhány ötlet, amellyel a gyerekek számára varázslatossá tehetjük a készülődést és az ünnepet.

5+1 tipp, hogy a gyerekenek is varázslatos legyen az ünnep

1. Saját készítésű adventi kalendárium
Minden nagyáruházban lehet kapni előre gyártott, az aktuális, trendi mesehősökkel (Spongyabob és társai) díszített, csokival töltött adventi kalendáriumokat. Az egyszer használatos kartonkalendárium helyett készíts egyet textilből! A tartósság mellett további előnye, hogy olyan apróságokat rejthetsz el benne, amilyeneket csak szeretnél.

2. Levél a Jézuskának
Nevezz ki egy napot karácsony előtt, amíg meg kell írni a levelet a Jézuskának. Amíg a gyerekek kicsik, közösen is megírhatjátok vagy megrajzolhatjátok a levelet. Később is megtarthatjátok a kívánságlista szokását, amely megkönnyíti az ajándékvásárlást, ugyanakkor megmarad a levelezés kedves bája.

3. Süteménysütés
Karácsonykor a legtöbb háziasszony önmagával versengve süti a süteményeket. Nem ítél el bennünket senki, ha nem öt-, hanem csak háromféle lesz a tányérokon. Egyet viszont ne hagyjunk ki: a gyerekekkel való közös sütést. Nem baj, ha nem sikerül jól, ha a túl sok díszítés miatt eldeformálódik a tészta! A közös konyhai ügyeskedést nem pótolja egyetlen tökéletes sütemény sem.

5+1 tipp, hogy a gyerekenek is varázslatos legyen az ünnep

4. Közös karácsonyfa-díszítés
Ha nem az angyalka/Jézuska hozza a karácsonyfát, akkor a karácsonyfa-díszítés a süteménysütéshez hasonlóan lehet közös program a gyerekekkel. Az élményt csak fokozhatja, ha együtt találjuk ki, milyen legyen a fa, és a gyerkőcök által készített apróságokkal díszítjük fel. Így az ajándékozás előtti feszült várakozás is gyorsabban telik. (Ugyanígy az asztal- vagy ajtódíszt is elkészíthetjük közösen.)

5. Állandó programok
A készülődéshez és az ünnephez hozzátartoznak a közös programok is. Ilyen lehet például december 24-én egy nagy közös reggeli vagy családi mozidélután. A karácsony sokszor a rokonlátogatások ideje is: a karácsonyi kakaózásra a nagyinál vagy az unokatestvérekkel való közös játékra évek múlva is emlékezni fognak.

5+1 tipp, hogy a gyerekenek is varázslatos legyen az ünnep

+1. Ünnepi illatok
Mindannyian meg tudjuk nevezni, milyen a karácsony illata. Kinek a vanília az, kinek a fenyőfa gyantája, kinek a fűszeres mézeskalács vagy a narancsba szúrt szegfűszegek aromája fészkelte be magát az orrába. Teremtsünk illatos hangulatot a lakásban, olyat, amit a csemetéink is szeretnek, és amire szívesen emlékeznek majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top