Tuti Tippek

10 hely, ahol ráhangolódhatsz a karácsonyra

Nem kell karácsonyig várnod, hogy ünnepi hangulatod legyen! Adventi koncertek, Mikulás-fesztivál, mikulásos mozifilm, jótékonykodás és mézeskalács-fesztivál vár még az ünnepek előtt.

Karácsonyi mozifilm: Az öt legenda

Hol találod?: November 29-től bármelyik nagyobb multiplex moziban.

10 hely, ahol ráhangolódhatsz a karácsonyra

Nem kell karácsonyig várni ahhoz, hogy karácsonyi mese kerüljön a mozikba. November végén már jön a Mikulás, hogy a gyermeki álmok többi védőjével (a Húsvéti Nyúl, a Homokember, a Fogtündér és Dér Jankó) karöltve megmentsék a kicsik álmait a gonosz Szuroktól, aki azt szeretné elérni, hogy a gyerekek csak benne higgyenek. Mozgalmas karácsonyi animációs kaland a DreamWorks  rajzfilmmágusaitól.

Karácsony Múzeum

Hol találod?: Szentendrén, a felújított Hubay-ház bejáratánál.

10 hely, ahol ráhangolódhatsz a karácsonyra

A szentendrei skanzenben már önmagában vonzók az adventi programok, de ezen belül is akad egy kis sziget, ami teljesen az ünnepnek veti alá magát. Ráadásul egész évben. Százötven év magyarországi karácsonya köszön itt vissza egyetlen épületben. Ha érdekel, hogy milyen díszeket aggattak a fákra a 20. század elején, vagy mivel díszítették a fenyőket, amikor nagy volt a szegénység, itt mindenre választ kaphatsz. Karácsonyfatrendek és díszek minden mennyiségben azoknak, akik egyszerűen képtelenek betelni a karácsonnyal.

Adventi popkoncertek Caramellel, Janicsák Vecával és Kocsis Tibivel

Hol találod?: Caramelt december 7-én a Papp László Budapest Sportarénában, Veca és Tibi pedig december 1-től 21-ig tíz nagyvárosban is fellép országszerte.

10 hely, ahol ráhangolódhatsz a karácsonyra

A legtöbb magyar előadó a karácsony és az újév közé lövi be az ünnepi koncertjeit, de szerencsére akadnak köztük türelmetlenebb típusok. Ilyen például Caramel, aki a tavalyi SYMA csarnokos buli után idén már a Sportarénát kívánja megtölteni egy szimfonikus, meghitt, ünnepi bulival, míg Janicsák Veca és Kocsis Tibi egymást erősítve indul országjáró turnéra, hogy családias, adventi koncertekkel varázsoljanak minket ünnepi hangulatba még az ünnepek előtt.

17. Országos Mikulás-fesztivál

Hol találod?: Nagykarácsonyban december 20-ig minden nap.

10 hely, ahol ráhangolódhatsz a karácsonyra

Ha egy települést úgy hívnak, hogy Nagykarácsony, el is várjuk tőle, hogy a legnagyobb adventi esemény hozzá kötődjön. Az idén 17. alkalommal megrendezett Mikulás-fesztivál jókora bulinak ígérkezik. Láthatunk szánhúzó szarvasokat, beleshetünk a Mikulás dolgozószobájába (persze ez csak másolat, az eredeti az Északi-sarkon van), megnézhetünk egy Manókiállítást, megcsodálhatjuk a megyék karácsonyfáit, van játszóház, játszhatunk a Zöld Karácsony óriás-társasjátékkal, lehet jótékonykodni, van szeretetposta, adventi vásár, és itt láthatod Magyarország legnagyobb szabadtéri Betlehemét is.

V. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál

Hol találod?: Gyulán, december 7-től 9-ig.

10 hely, ahol ráhangolódhatsz a karácsonyra

Gyulán három napig minden a mézről szól. Lesznek csak szakértőknek szóló méhészeti konferenciák is, de minket sokkal jobban izgatnak az olyan programok, mint a mézespálinka-verseny, a mézeskalácsműhely gyerekeknek és felnőtteknek, az év méze verseny, a cukrászati bemutató, a kóstolások a Gyulai Várban vagy a mézes szaunavarázs a Gyulai Várfürdőben. Micimackó is mind a tíz ujját megnyalná utána!

Forralt borozás a Vörösmarty téren

Hol találod?: Vörösmarty tér, Budapest

10 hely, ahol ráhangolódhatsz a karácsonyra

Évekig jártunk (járunk) Bécsbe karácsony előtt, mert a városnak olyankor egyszerűen varázslatosan ünnepi a hangulata, ám az utóbbi években a Vörösmarty téren gyakorlatilag egy bécsivel egyenértékű, parázs adventi vásár fejlődött ki. A tömeg mindig hatalmas, a forralt bor mindig finom, a díszítés mindig pazar, és a lacipecsenyéseknél finomabbnál finomabb étkek közül válogathatunk, és ha nincs tippünk arra, hogy mit tegyünk ajándéknak a fa alá, itt garantáltan ötletet kapunk a kézműves árusok választékát vizsgálva. Igazi ünnepi illat-, íz- és látványkavalkád, és még fellépések is színesítik a felhozatalt. Egy kis Bécs Budapest belvárosában.

Mikulásgyár

Hol találod?: December 6. és 21. között Budapesten a Vörösmarty téren, az 56-osok terén és a Westendben, vidéken pedig minden postán és a legtöbb vidéki plázában.

10 hely, ahol ráhangolódhatsz a karácsonyra

Ha te is abba a kategóriába tartozol, akik szerint adni jobb, mint kapni, akkor a Mikulásgyárban a helyed! Évről évre nagyobb sikerrel rendezik meg a mélyszegénységben élő családok karácsonyi ajándékáról gondoskodó karitatív gyűjtést, és tavaly már több mint negyedmillió gyerek kapott ajándékot a Mikulásgyárat támogatók jóvoltából. Vihetsz játékot, ruhát, könyvet vagy akár tartós élelmiszert, annak mindig lesz helye, de önkéntesnek is örömmel fogadnak (pl. segíthetsz csomagolni). Ha pedig épp nincs otthon semmid, amitől megválnál, vásárolhatsz is Mikulás-csomagot, amit a mikulásgyárosok eljuttatnak a rászorulóknak.

Rénszarvas-látogatás

Hol találod?: A budapesti és a nyíregyházi állatkertben.

10 hely, ahol ráhangolódhatsz a karácsonyra

Szarvasokból egész jól áll Magyarország, de rénszarvasokból már kevésbé. Szabadban nem, de állatkertben azért lehet találkozni a Mikulás kedvenc szánhúzóival. Már csak azért is érdemes figyelni a sarkvidékről származó állatokat, mert ahány rénszarvas, annyiféle agancs létezik. Hazánkban a legnagyobb rénszarvasállomány a nyíregyházi állatparkban található, de a fővárosiak az itteni állatkertben is találkozhatnak velük.

5 Perc Angol Christmas Weekend

Hol találod: Gastropolis Főzőiskola

10 hely, ahol ráhangolódhatsz a karácsonyra

Az 5 Perc Angol csoport december 8-án délután rendezi meg karácsonyi előtti angol hétvégéjét. Hogy mire számíthatsz? Nyelvgyakorlásra, Felméri Péter Dumaszínház előadására, hasznos tanácsokra a nyelvvizsgával kapcsolatban, de karácsonyi vásárral és főzőcskézéssel is készülnek a szervezők. A belépő ára (7500 Ft) tartalmazza a programokon való részvételt, a stand-up előadást, egy ajándékcsomagot és a fogyasztást is!

Advent Bécsben

Hol találod: Bécsben, a Rathaus Platzon, a Maria-Theresien Platzon, a Schönnbrunn-nál, a Karlsplatzon és a Freyung téren és még számos helyen.

10 hely, ahol ráhangolódhatsz a karácsonyra

Nemcsak a forró puncs, forralt bor és a karácsonyi pékáruk miatt érdemes Bécsbe menni. A városban legalább egy tucat karácsonyi vásár közül válogathatunk. A legfényesebb a kb. százötven standdal és díszkivilágítással parádézó Városháza tér lesz, a legromantikusabb pedig a schönbrunni kastély varázslatos kertjében megrendezett vásár. Garantáltan óriási lesz a hangulat az óriáskerék előtti standoknál, a legkülönlegesebb kézművesportékákat pedig a Karlsplatzon, az alternatív karácsonyi vásárban tehetjük majd magunkévá.

10 hely, ahol újra gyereknek érezheted magad
Csináld magad: őrült adventi ajtódísz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top