Tuti Tippek

5 tipp, amivel lekötheted a lurkót, amíg díszíted a fenyőfát

A legkisebbek számára "nyilvánvaló", hogy Jézuska vagy az angyalok hozzák a karácsonyfát, és ezt az illúziót a világért sem szabad lerombolni. De hogyan kössük le a gyereket december 24-én, hogy a fa titokban elkészülhessen? Segítünk!

Délelőtti bábszínház

„Á, 24-én a színházak zárva vannak!” – tartják sokan, ami óriási tévedés. A színházak talán igen, de a bábszínházak biztosan nem. Ha sikerül jegyet vásárolnunk, egy teljes délelőttöt nyerünk magunknak a díszítéshez, cserébe viszont kell találnunk valakit, aki elkíséri a csöppségeket az előadásra. Ha a párunk valamiért nem jöhet szóba, akkor nyilvánvalóan a nagyi a megoldás. A Pécsi Bábszínházban, a Budapest Bábszínházban és a MOM Kulturális Központ színháztermében a Diótörőt, a budapesti Fabula Bábszínházban a Mazsolát, a miskolci Csodamalom Bábszínházban pedig a Jer pajtás Betlehembe című darabot lehet meglesni, és ezzel egyúttal azt is biztosítjuk, hogy garantáltan vidáman kezdődjön a karácsony a gyerekeknek.

5 tipp, amivel lekötheted a lurkót, amíg díszíted a fenyőfát

Korcsolyázás vagy szánkózás

Ha mázlink van, és fehér karácsony vár ránk, akkor nem kérdés, hogy a szánkót kell előkapni december 24-én. Ha kevésbé vagyunk szerencsések, akkor sem kell elkeseredni. Még csak befagyott tó sem kell ahhoz, hogy délelőtt egy jót lehessen korcsolyázni, ugyanis az ország nagyvárosai teli vannak jobbnál jobb műjégpályákkal. Győrtől Nyíregyházán át egészen Miskolcig és Pécsig szinte nincs is olyan nagyobb város, ahol ne lenne korcsolyázási lehetőség, sőt egyre többször plázák vagy karácsonyi vásárok mellé is műjégpályát építenek az ünnepek idejére. Mindegy, hogy szánkó vagy korcsolya, délután garantáltan hullafáradtan és éhesen jönnek haza, szóval a bejglinkkel és a vacsorával szinte biztosan sikert aratunk.

Családi mozizás

Majdnem minden mozi nyitva tart kora estig 24-én, és a mozizásnak megvan az a kétségtelen előnye, hogy ha a párunk tart a gyerekekkel, akkor riaszthatjuk, hogy egyúttal a plázában vegye meg azokat a dolgokat is, amiket eddig elfelejtettünk beszerezni az ünnepekhez. Vadonatúj mese épp nem dübörög a hazai vásznakon, de így is van miből választani. A Némó nyomában megunhatatlan, és most 3D-ben játsszák, a Rontó Ralph szupercuki és akciódús Disney-mese, a Lorax pedig sok kellemes megfontolandó tanulsággal szolgál a környezetvédelemről a gyerekeknek. Ünnepi néznivalónak pedig ott Az öt legenda egy akcióhős Télapóval és Húsvéti Nyúllal. Ha kicsit nagyobb a csemete, akkor A hobbit – Váratlan utazással is bepróbálkozhatunk, aminek ereje a háromórás játékidejében rejlik. Ennyi idő alatt tutira elkészülünk a fadíszítéssel.

5 tipp, amivel lekötheted a lurkót, amíg díszíted a fenyőfát

Lepasszolás a nagyihoz

A nagyszülők a lehető legritkábban szokták 24-re hagyni a karácsonyfa-díszítést, és sütés-főzésben is jó eséllyel előttünk járnak, így ha az unokák látogatóba mennek délelőtt, ők már nagy valószínűséggel készen állnak. A nagyi fája alatt várakozó ajándékok kibontása időigényes feladat, ahogy a tálcára pakolt sütimennyiség elpusztítása se megy öt perc alatt, úgyhogy pár órán át biztos nem lesz panasz és a „haza akarok menni” nevű hiszti is kisebb eséllyel nehezíti meg dolgunkat. Ellenben a vacsoránál így meg kell küzdenünk a nagyi főztjének kvalitásaival, de ne ijedjünk meg a kihívásoktól!

5 tipp, amivel lekötheted a lurkót, amíg díszíted a fenyőfátDisney-mesemaraton

Nincs senki, aki elvinné a kicsiket szánkózni vagy mozizni, a színházjegy is elfogyott, és a nagyi is túl messze lakik ahhoz, hogy bébiszittelésre biztassuk? Erre is tudunk megoldást! Nem kell hozzá más, mint egy tévé és a Disney Channel, amit bekapcsolva pár órára tökéletesen el tudjuk terelni a gyerekek figyelmét. Nemcsak a szokásos sorozatokat, hanem klassz gyerekfilmeket és animációs filmeket is műsorra tűztek december 24-re. Délelőtt tizenegykor például a Herkules bűvölheti el őket, kora este pedig a Richie Rich 2. – A rosszcsont karácsonya jelenthet erősítést a későn kezdőknek. Persze a tévé szigorúan nem lehet egy szobában a karácsonyfával, és az is kíván néhány ügyes logisztikai manővert, hogy a gyerek biztosan ne jöjjön át a szomszéd szobába, de egy tapasztalt szülőnek az ilyesmi nem jelenthet akadályt.

Ítélőszék: Karácsonyfák a ringben
Anya vagy apa Jézuskája az igazi – elvált szülők karácsonya

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top