Tuti Tippek

Kissé szokatlan, ámde izgalmas: ilyen az advent Rómában

Róma már az ókorban híres volt arról, hogyan vesz át valamit másoktól, és hogyan formálja át a saját szája íze szerint. Pontosan ettől válik izgalmassá a római advent: mélyben gyökerező hagyományok és lassan egyre nagyobb teret nyerő újdonságok a multikulturalizmus jegyében.

Babbo Natale és Befana

Hogyan ünnepelnek Itáliában?
Olaszországban a karácsony ünnepe mindössze egyetlen napig tart, és szenteste éjfélkor kezdődik. A legnagyobb családi program ekkor a hosszúra nyúló ebéd, amin a távolabbi rokonok is részt vesznek, a legnagyobb vallási esemény pedig a pápa szentmiséje, melynek során az egyházfő az egész világot megáldja. Az olasz natale szó születést jelent, ez is mutatja, hogy a karácsony legfőbb gondolata Jézus születésének megünneplése, nem pedig egymás megajándékozása. Délen övezi a legnagyobb tisztelet a Krisztus születését ábrázoló élőképeket, az éjféli mise után egyik templomtól a másikig szokás végig látogatni a gyönyörű betlehemeket.

Egészen addig, amíg idén decemberben Rómába nem látogattam, azt hittem, hogy a magyar gyerekek a legszerencsésebbek a világon, hiszen ők kétszer kapnak ajándékot: december 6-án a Mikulás puttonyából, szenteste pedig a Jézuska jóvoltából. Ám a Piazza Navonán felállított karácsonyi vásár standjain nem Babbo Natale (Karácsonyapó) figuráját láthattam számtalan változatban, hanem egy mókás kis öregasszonyét, aki seprűnyélen ücsörgött. Ő Befana, a jóindulatú boszorka, akinek nem akaródzott a pásztorokkal együtt Jézus keresésére indulni, így későn érkezett és már üresen találta a jászolt. Azóta vízkeresztkor, azaz január hatodikán minden gyermekben a Kisjézust keresi, megajándékozza őket a kéményen keresztül a házakba juttatott zokni alakú édességcsomagokkal. És hogy akkor mi is a dolga Babbo Natalénak? Szenteste ő hozza az ajándékokat, amit az olasz gyerekek éppúgy 25-én reggel néznek meg, mint angolszász társaik.

Érdekesen alakulnak a karácsonnyal kapcsolatos ünnepi várakozás hagyományai ebben a katolikus országban. Már a karácsonyi vásár megrendezése is mutatja, hogy Olaszország is elindult a multikulturalizmus irányába: egyre nagyobb teret nyernek az evangélikusoktól és reformátusoktól átvett szokások, mint a karácsonyfa-állítás, az utcai díszkivilágítás és dekoráció, sőt a hanuka ünnepét hirdeti a Hotel Bernini előtt egy óriási gyertyatartó. Ugyanakkor az ország egyes vidékein továbbra sem díszítenek fát, hanem a hagyományos betlehemeket állítják fel (nemcsak a templomokban, hanem otthon is), ami lehet a legegyszerűbb jászol, de akár egy egész falu, középpontban a szent családdal. December 8-án veszik elő az első darabot, aztán karácsonyig mindennap egyet tesznek ki, hogy mire elérkezik a szenteste, már csak a Kisjézust kelljen belehelyezni a szalmába.

Megnézem
Összes kép (1)

Advent Rómában kívánságfával

Ha ezekben a napokban látogatunk Rómába, a keresztény világ fővárosába, még nem találjuk talpig karácsonyi díszben a Szent Péter-bazilikát, és a betlehemet se keressük benne (más templomokban már felállítják a jászolt). Ugyanakkor a felkészülés a zarándokok fogadására már megkezdődött: az óriáskivetítőket felszerelték, s egyre nehezebben tudunk közlekedni a Bernini által tervezett gyönyörű téren a rengeteg szék és kordon miatt. A hatalmas karácsonyfát csak jóval később állítják majd fel, a fényeket pedig karácsony előtt egy héttel kapcsolják be rajta.
Három különleges fa azonban már áll Rómában. Az egyiket a Termini pályaudvar bejárata előtt találjuk, ezt papírdarabok díszítik, ez ugyanis a kívánságfa. Bárki rátűzheti bármilyen nyelven írt levelét (a legtöbben Karácsonyapónak címezik), állítólag valóra is válnak a benne foglalt kérések. A másik egy rendkívül trendi és elegáns fa a Fendi üzlete előtt – mi más díszíthetné, mint ragyogó táskák tömkelege? A harmadik, fényes filmszalaggal körbetekert fa az olasz filmkultúra és a Louis Vuitton cég bőkezűségét hirdeti. Kinek-kinek ízlése szerint…

És hogy milyen Róma adventkor? Számomra meglepő, hiszen káprázatos napsütésben, 15-20 fokos melegben, kabát nélkül sétálgathatok a gyümölcstől roskadozó citrom- és narancsfák mellett, a szökőkutak teljes erővel működnek, mindegyik turistalátványosság nyitva van, és az olasz konyhaművészet remekei éppoly ízletesek, mint eddig bármikor. A látogatók áradata azonban kisebb, így gond (és sorban állás) nélkül bejutok a Vatikáni Múzeumba, a Colosseumba vagy a Szent Péter-bazilikába. És továbbra is lehet igazi, egyedülállóan finom olasz fagyit kapni!

 Hogyan juthatunk el adventkor Rómába?
Ha nem fogunk ki akciós repülőjegyet, akkor se csüggedjünk, mert ha időben vásároljuk meg akár itthon, akár az osztrák vasutak honlapján a Spar-jegyünket, nagyon jutányosan megoldható az utazás, bár a vonaton alvás kissé kényelmetlen. Kárpótlást nyújt azonban, hogy a járatunk este indul, reggel pedig már Rómában is van, így jóval több időnk marad nézelődni. A közösségi oldalakon kínált kedvező árú szállásokat is érdemes igénybe venni (melegen tudom ajánlani a Hotel Romanico Palace-t a Via Veneto közelében), és a kis éttermekben, pizzériákban már tíz euróért kaphatunk fejenként a happy hour ideje alatt előételt, valamilyen tésztaspecialitást és egy koktélt. És mit érdemes hazavinni Rómából? A tradicionális milánói édességet, a panettonét vagy a mandulás Roccocco kekszet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top