Tuti Tippek

Vigyázz, bogaraktól hemzseghet a fenyőd!

Fenyőfavásárlás közben sokan nem is gondolnák, hogy az örökzöldekkel együtt mennyi bogarat is hazavihetnek.

A díszek mellett a különböző rovarok lehetnek a karácsonyfán, ha nem figyelünk oda a fa vásárlásakor – számolt be a Tények. A tűlevelek között ugyanis elbújhatnak a poloskák és apróbb bogarak is, amelyek a benti melegben könnyen elszaporodhatnak.

Tövises cincér, lepkék, ízeltlábúak, pókfélék és atkák is élnek az erdei fenyőféléken, bár tavaszig csak lárvaként, bábként, de a karácsonyra vásárolt, kertészetben nevelt tűlevelűekben is megbújhatnak egyéb rovatok (pl. poloskák). 

Ha a megvásárolt fenyőfák össze vannak egy helyre dobálva, ott kialakult egy úgynevezett mikroklíma, amitől ezek az állatok picit magukhoz térhetnek” – mondta Sár József entomológus. Van, aki ezért alaposan megvizsgálja a fenyőt, mielőtt beviszi a lakásba. 

Ezek a bogarak ugyan kárt nem okoznak, de a meleg szobában elszaporodhatnak. Azért, hogy megszabadulhassunk a tűlevelek között megbúvó rovaroktól, érdemes lerázni vagy lemosni a fenyőfát, mielőtt bevinnénk a lakásba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top