Tuti Tippek

Gluténmentes karácsonyi sütik

Kezd összeállni az ünnepi menü, már csak egy finom desszert hiányzik a végéről? Alaphelyzetben egy jó bejgli, egy finom mamiféle zserbó, vagy egy mennyei tiramisu és sok-sok mézeskalács megoldja az édességkérdést, de ha van a családban vagy a vendégek között valaki, aki gluténérzékeny, akkor máris más a helyzet. Szerencsére ma már könnyedén felcserélhetjük a lisztes recepteket lisztmentesekre, csak néhány jól bevált ötletre van szükség.

Hamis zserbó

Gluténmentes karácsonyi sütik

Hozzávalók:

  • 100 g cukor
  • 4 tojás (szétválasztva)
  • 125 g vaj
  • 10 dkg (gluténmentes) étcsokoládé
  • 150 g (darálva) dió
  • 3-5 ek. sárgabaracklekvár
  • 1-2 ek. rum

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki, vagy kivajazunk-kilisztezünk egy 24-26 cm átmérőjű tortaformát.

2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a vajjal és a cukorral, majd hozzáadjuk a rumot és a diót. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a diós tál tartalmával.

3. A masszát a tortaformába öntjük, és 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kész, megkenjük a felforrósított sárgabaracklekvárral, és hűlni hagyjuk.

4. Ha kihűlt a sütemény, megolvasztjuk az étcsokoládét, és a sütemény tetejére csorgatjuk, majd rövid ideig hűvös helyen dermedni hagyjuk.

Lisztmentes karácsonyi csokis keksz

Gluténmentes karácsonyi sütik

Hozzávalók:

  • 3/4 csésze kakaópor
  • 3 csésze porcukor
  • 1 tk. kukoricakeményítő
  • 1/2 tk. kávépor
  • 1 tk. só
  • 1/4 tk. őrölt fahéj
  • 2 tojásfehérje
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csésze apróra vágott csokoládé
  • 18 szem pillecukor

1. A kakaóport, a porcukrot, a fahéjt, a sót, a keményítőt és a kávéport keverjük össze. Egy másik edényben a tojásokat a vaníliás cukorral keverjük fehéredésig.

2. A száraz hozzávalókat adjuk a tojásokhoz. Ne aggódjunk, olyan lesz az állaga, mintha nem lenne benne elég nedvesség, de sütésnél a cukor megolvad, és a végeredmény nem lesz száraz.

3. Ha megvagyunk, óvatosan keverjük hozzá az apróra vágott csokoládét. Sütőpapírral kibélelt tepsire halmozzunk evőkanálnyi darabokat, majd kicsit lapítsuk szét őket.

4. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 8-10 percig, majd tegyünk mindegyik tetejére egy pillecukrot, ezután tegyük vissza a sütőbe újabb 6 percre. Ha kész, néhány percig hagyjuk hűlni, majd szedjük ki a tepsiből.

Tipp: A tetejére szórhatunk reszelt csokit.

Narancskrémes piskótatekercs

Gluténmentes karácsonyi sütik

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 6 tojás kettéválasztva
  • 12 dkg porcukor
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor
  • fél tk. szódabikarbóna

A narancskrémhez:

  • 2 narancs reszelt héja és leve
  • 4 tojássárgája
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • 25 dkg mascarpone

A tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé

1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit.

2. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét a porcukor 1/3 részével kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék porcukorral fehéredésig keverjük, és ha mindkettő kész, akkor a fehérjehabot óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk a sárgájával. Vigyázzunk, hogy ne nagyon törjön a hab.

3. A kakaóport és a szódabikarbónát összekeverjük, a tojásos keverékbe szitáljuk, majd óvatosan összekeverjük.

4. A masszát a sütőpapíros tepsibe öntjük, elegyengetjük és kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.

5. Amíg sül, benedvesítünk egy tiszta konyharuhát, és amikor kész a piskótánk, még melegen átemeljük erre a konyharuhára úgy, hogy a sütőpapíros rész legyen felül. Óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt róla, és még melegen felcsavarjuk a hosszabbik oldalánál fogva. Így, üresen feltekerve hagyjuk teljesen kihűlni.

6. Elkészítjük a narancskrémet: A cukrot, a narancsok reszelt héját és kifacsart levét egy lábasba tesszük, és hozzáadjuk a tojássárgákat és az egész tojásokat. Simára keverjük, és alacsony lángon addig főzzük – folyamatosan kevergetve –, míg rotyogni nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a vajat, és tovább főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk.

7. Ha a piskóta és a krém is kihűlt, akkor jöhet az összeállítás: A narancskrémből kb. 30 dkg-ot kikeverünk 25 dkg mascarponéval és ezt rákenjük a kiterített piskótalapra. Újra feltekerjük, és hűtőbe tesszük 1 órára, majd megolvasztjuk az étcsokoládét, és gyors mozdulatokkal bevonjuk a piskótatekercset (vagy csak a tetejét) vele. (Tényleg gyorsan kell, mert hamar megdermed a hideg sütin.

Meggyes pavlova 

5 lisztmentes süti a hétvégére

Hozzávalók:

A meggyszószhoz:

  • 30 dkg magozott meggybefőtt
  •  5 dkg cukor
  • 150 ml habtejszín

A csokimázhoz: 

  • 15 dkg vaj
  •  3 kk. keserű kakaópor
  •  10 dkg cukor

1. Melegítsük elő a sütőt kb. 140 fokra. 

2. Óvatosan válasszuk ketté a tojásfehérjéket a sárgájától. Ha sárgájából egy kevés is belefolyik, már nem lehet olyan keményre felverni. Verjük habbá a tojásfehérjéket, és kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot. Minden egyes kanál után jó alaposan tovább verjük. A hab egyre keményebb lesz. Utoljára adjuk hozzá a keményítőt és az ecetet (ez utóbbi szerintem elhagyható). Keverjük addig, amíg kemény, formázható állaga nem lesz a masszának.

3. Fektessünk sütőpapírt egy lapos tepsire, és kanállal kenjünk a masszából 6-8 centis halmokat. (kb. 4 darab lesz ennyi tojásból). Kezdjük sütni, majd nagyjából 5 perc után mérsékeljük tovább a hőfokot, és résnyire nyitva hagyott sütőajtónál süssük még kb. 25 percig. Így, kissé nyitott ajtónál hagyjuk is kihűlni a mini pavlovákat.

4. A kimagozott meggyet kevés cukorral és egy deci befőttlével forraljuk fel, majd lekvárszerűen sűrítsük be.

5. A csokimázhoz tegyük egy lábosba a hozzávalókat, és főzzük addig, amíg a vaj és a cukor felolvad. Hagyjuk teljesen kihűlni. 

6. A habtejszínt verjük fel kemény habbá.

7. Közvetlenül szervírozás előtt állítsuk össze: tegyük tányérra a mini pavlovákat, locsoljuk meg csokiöntettel, kanalazzunk rá kevés tejszínhabot, majd a meggyet.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top