nlc.hu
Tuti Tippek

Gyerekprogramok járvány idején

Gyerekprogramok járvány idején: Fényvillamos, Plakátváros, Bethlehemi Csillag

A jelenlegi korlátozások ugyan kissé eltérnek a márciusi karanténidőszaktól, mégis úgy tűnik, most sincs könnyű helyzetben, aki decemberben gyerekprogramok után kutatna a fővárosban. Mi most összeszedtünk párat – kisebbeknek és kamaszoknak egyaránt –, amelyek garantáltan jól jönnek majd, ha kifogytunk az ötletekből.

Fényvillamos, Mikulásbusz

Budapesten az adventi időszakban több, hangulatosan kivilágított járművel vagy akár régi típusú nosztalgia járattal is találkozhatunk, amelyeket elsősorban a kisebbekkel érdemes megnéznünk, vagy, ha nem ódzkodunk a tömegközlekedéstől, akár ki is próbálnunk. Felülhetünk többek között a Mikulástrolira, a Fénytrolira és a Fényvillamosra, amely a hagyományos 2-es járat mellett idén további 9 járaton közlekedik: a 19-es, 42-es, 47-es, 49-es, 50-es, 56A, 59-es, 62A és a 69-es vonalán.

Budapesten az adventi időszakban több, hangulatosan kivilágított járművel vagy akár régi típusú nosztalgia járattal is találkozhatunk

Adventi fényvillamos a budapesti Szabadság hídon, a 47-es villamos vonalán (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

A Mikulástroli december 20-ától második Fénytroliként közlekedik tovább a megszokott napi közlekedés részeként, egészen 2021. január 6-ig. Ráadásul nemcsak az esti időszakban, hanem egész nap elérhető lesz a meghirdetett vonalakon, például a 72-es, a a 75-ös vagy a 76-os vonalán.

A Mikulásbusszal december 23-ig a 105-ös vonalán, az Apor Vilmos tér és a Gyöngyösi utca végállomások között találkozhatnak az utasok.

December 4-étől egy 360 méter LED szalaggal, közel 23000 darab LED lámpával feldíszített Tátra villamos járja a várost, amely a hétfői, szerdai, pénteki, szombati, illetve vasárnapi napokon az újpesti 14-es, a keddi és csütörtöki napokon pedig az 1-es vonalán közlekedik. December 20-án vasárnap az 56A vonalán lehet majd vele találkozni. 

A nagy múltú KCSV-7 villamost 230 méter LED szalag, azaz közel 16000 darab LED lámpás díszíti. Az ünnepi jármű hétfőn és szerdán a 2M, a hét többi napján pedig a 2-es villamos vonalán közlekedik.

A járatokon hat éves kortól kötelező a maszkviselés, illetve érdemes olyan időpontot választani, amikor elkerülhetjük a tömeget. A pontos menetrendekről a BKK oldalán, az ünnepi járatok menüpont alatt tájékozódhatunk.

Libegő és a Budavári sikló

2020 decembere a gyerekek hónapja az idén 50 éves Libegőn és a 150 éves Budavári siklón, ezért a János-hegyi kötélpályán és a budavári hegypályán is jelképes, 100 Ft-os jeggyel utazhatnak. A gyerekjegy a Libegőre 3-18 éves korig, a Siklóra 3-14 éves korig érvényes. Aki szeretné elkerülni a tömeget, annak mindenképpen érdemes hétköznapi időpontot választania az utazásra, illetve arra is figyelnie kell, hogy az időjárás is befolyásolhatja a járművek működését. Nagy hidegben, ködben vagy esőben például a Libegő nem közlekedik. Pontos menetrendjüket a BKK oldalán érhetjük el.

Aki szeretné elkerülni a tömeget, annak mindenképpen érdemes hétköznapi időpontot választania az utazásra

A Budavári sikló 150. évfordulóját ünnepli (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Online színház

Sokunknak hiányoznak a színházi programok, jó hír viszont, hogy decemberben nem csak a fővárosi, hanem olyan vidéki társulatok előadásait is megnézhetjük, akikhez más esetben valószínűleg nem jutnánk el. Az online előadásra szóló jeggyel támogathatjuk is őket, emellett lehetőség van arra, hogy néhány – elsősorban kisebbeknek szóló – programot ingyenesen is megtekintsünk.

Budapest Bábszínház

A Budapest Bábszínház ezentúl nem hagyományos közvetítéseket sugároz majd, előadásaikat filmként nézhetik meg az érdeklődők. S hogy mi a kettő közti különbség? A BábFilmSzínház sorozat professzionális minőségben rögzíti a darabokat, emellett pedig azokat a fontos részleteket is kiemeli, amelyek a nézőtérről nem mindig láthatók.  A társulat szombaton és vasárnap, meghatározott idősávban teszi közzé az előadásokat (jön többek között a Kisrigók, a Gengszter nagyi, a Holle anyó, a 80 nap alatt a Föld körül, a Rumcájsz, a Boribon és Annipanni), amelyekre 2500-4900 Ft-os jegyek válthatók a színház weboldalán.

A Budapest Bábszínház ezentúl nem hagyományos közvetítéseket sugároz majd, előadásaikat filmként nézhetik meg az érdeklődők

Az első, november 21-i hétvégi előadás: Holdbeli csónakos (Fotó: Éder Vera)

 

Kolibri Színház

A Kolibri Színház oldalán ismét jelentkeznek a Kolibri MobilMesék, emellett a YouTube csatornájukon hétvégenként előadás-felvételeket, illetve élő közvetítéseket is kínálnak a közönségnek. Az előadások általában egész hétvégén elérhetők (jegyár: 1000-5000 Ft).

Fabula Bábszínház

A Fabula Bábszínház oldalán decemberben a Mazsola, a Mazsola és Tádé, a Mikulás ajándéka és a Brumi és a téli álom című előadások láthatóak (jegyár: 3300-6600 Ft).

Kövér Béla Bábszínház

A szegedi bábszínház új, Lakjatok mi szívünkben című produkciójukat több kamerával rögzítették, a felvételt az adventi vasárnapokon online sugározzák a bábszínház honlapján. A zenés darab különlegessége, hogy a szent család betlehemi szálláskeresésének és a kis Jézus születésének története ezúttal a mában elevenedik meg: Mária és József egy nagyváros házainak ajtaján kopogtat, hogy hajlékra leljen, az angyal pedig nem a pásztoroknak, hanem a 21. század emberének hozza az örömhírt. A városlakók azonban mindig rohannak, idegeskednek, nem érnek rá sem az ünnepre, sem a kis Jézusra (jegyár: 1200 Ft).

Ingyenes színházi előadások

Bóbita Bábszínház

A pécsi Bóbita Bábszínház ismét elindította a Bóbita TV-t, régebbi és új előadásaik pedig (A lilahajú tündér vagy a Holle anyó) hétvégenként ingyenesen is elérhetők a YouTube csatornájukon.

Kabóca Bábszínház

A veszprémi társulat egy időre szintén az online térbe költözött, ahol továbbra is érdemes lesz követni őket, hiszen Facebook-oldalukon, illetve YouTube-csatornájukon több programjuk is elérhető lesz. A négy adventi hétvégén gyertyát gyújtanak a bábszínház adventi koszorúján, illetve egy ünnepi témájú betlehemes előadással is készülnek. Emellett mese is lesz a bábszínészek közreműködésével, hangoskönyv formájában a weboldalukon.

Griff Bábszínház

A zalaegerszegi Griff Bábszínház hétvégenként elérhetővé teszi néhány régebbi előadásának felvételét, amelyet YouTube-csatornájukon nézhetnek majd meg az érdeklődők.

Vaskakas Bábszínház

A Vaskakas Bábszínház szombatonként online matinéval várja a gyerekeket, az előadások a színház saját YouTube-csatornáján érhetők el. Az adventi időszakban érdemes lesz őket hétről hétre követni, mert több előadással is készülnek: december 20-án az Éneklő Betlehem, december 27-én pedig Óz című előadásuk látható délelőtt 11 órától. 

Nemzeti Táncszínház

A Nemzeti Táncszínház kedden és csütörtökön felnőtt előadásokkal (20:30-tól), szombatonként viszont gyerekelőadásokkal és ingyenes vetítésekkel várja a nézőket a weboldalán, ahol december 17-én a Hamupipőke, december 26-án a Mókás Mikulás, december 31-én pedig a 80 nap alatt a Föld körül című előadások láthatók.

Vojtina Bábszínház

Debrecenben Ábránd és a Vojtina TV új évaddal tér vissza, hogy szórakoztasson minket, valamint, hogy beszámoljon a Vojtina Bábszínház legfrissebb történéseiről. Online előadásokkal is készülnek, amelyekről a Vojtina Bábszínház Facebook-oldalán tájékozódhatunk.

Adventi készülődés a Föld körül – kézműves program a Deák17 Galériában

Arti és D’Arti a fényünnepek nyomába indul, avagy kulturális kitekintés, adventi készülődés és fényünnepek a Föld körül minden adventi szombaton a Deák17 Galériával. A következő kézműves programra december 19-én 10:00 órától lehet majd bekapcsolódni, amelyről bővebb információt a Deák17 Galéria Facebook-oldalán találhatunk, ahol a sorozat korábbi részei is visszanézhetők.

Bethlehemi Csillag és meteorraj – Svábhegyi Csillagvizsgáló

Johannes Kepler elmélete szerint a Betlehemi csillag, melyet a Három Királyok is követtek, a Jupiter-Szaturnusz együttállása lehetett. A ritka égi eseménynek most mi is tanúi lehetünk december 21-én, amikor szabad szemmel nézve ismét eggyé válik a két bolygó (utoljára 1226-ban voltak hasonló láthatósági feltételek). Decemberben négy alkalommal is érdemes lesz a Svábhegyi Csillagvizsgálóval kémlelni az eget, hiszen izgalmas előadásokkal várják az érdeklődőket az online térbe. Az élő közvetítés linkjét jegyvásárlást követően küldik el a megadott email címre.

Ünnepi programajánló

Fotó: Budai Ákos / Svábhegyi Csillagvizsgáló Facebook

Plakátváros

A múzeumok a mozikhoz és a színházakhoz hasonlóan szintén hosszabb időre bezártak, egy kiállítást azonban szerencsére megnézhetünk, akár összekötve egy kiadós sétával vagy rollerezéssel. Biztosan sokan emlékeznek még a régi utcai plakátokra, amelyek, bár erőteljesen meghatározták Budapest hangulatát, évekkel ezelőtt kikoptak a közterekről. Ez az élmény tért most vissza a Magyar Plakát Társaság és az Opla közös projektjének köszönhetően, melynek keretén belül a Ferenc téren, illetve a József Attila-lakótelepen látható válogatás kortárs művészek, valamint diákok munkáiból egészen 2021 áprilisáig. A kamaszoknak is ajánlható izgalmas és modern tárlat összesen 68 plakátot sorakoztat fel a két szabadtéri helyszínen, ezáltal visszahelyezve azt, mint művészeti formát és mint kifejező eszközt eredeti, méltó helyére, az utcára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top