nlc.hu
Tuti Tippek
Sós és édes karácsonyi aprósütemények

Darálós, vajas, nyomdázós és sajtos – A legfinomabb ünnepi aprósütemények

Az ünnepi aprósütemények legjobbjai következnek! Van itt darálós, nyomdázós, édes és sós süti is, minden, amire a karácsonyi időszakban vágysz.

A karácsonyi aprósütemények könnyű elkészíteni, és annyit ehetsz belőle, amennyit nem szégyellsz, na meg persze, amennyi beléd fér!

Kókuszos darálós keksz

Sokunknál nem hiányozhat az ünnepi asztalról nagyi darálós sütije, éppen ezért itt van egy elronthatatlan recept, amivel nagyon gyorsan megleszel.

A darálós keksz vaníliásan és kakaósan is finom!

A darálós keksz vaníliásan és kakaósan is finom!

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg vaj
  • 15 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • ½ citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd el a száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, a cukrot, a kókuszreszeléket és a szódabikarbónát. Ez után morzsold bele a szobahőmérsékletű vajat, a tojásokat és a citromhéjat.
  2. Miután alaposan összekeverted és átgyúrtad a tésztát, fogd a darálót, és azonos hosszúságra daráld le a tésztát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezve, előmelegített sütőben süsd 180 fokon körülbelül 10-15 percig. Arra ügyelj, hogy hagyj 3-4 centi távolságot a tészták között, amikor a tepsibe teszed, nehogy összesüljenek!

Nyomdázós keksz

A karácsonyi házi keksz egyik legkedvesebb, legmutatósabb verziója a nyomdázós keksz, amit nemcsak a gyerekek, hanem mi, felnőttek is szeretünk. Könnyű elkészíteni, mégis jópofa dísz kerekedik belőle pillanatok alatt.

Karácsonyi aprósüti recept - nyomdázós keksz

A nyomdázós kekszet nem lehet megunni!
(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • ½ mokkáskanál fahéj
  • 1 tojás

Elkészítés:

  1. Keverd el egy tálban a lisztet, a fahéjat, a cukrot és a vaníliáscukrot, majd add hozzá a szobahőmérsékletű vajat és a tojásokat. Ha alaposan eldolgoztad a tésztát, akkor tedd folpackba, majd 2 órát hagyd pihenni a hűtőben.
  2. Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát, majd a nyomdás formákat használva szúrd ki. Ha megvagy, már csak sütőpapírral kell kibélelned a tepsit, és beletenni a kekszeket, majd 180 fokon 6-7 perc alatt készre sütni őket.

Vendégváró vajas és sajtos kekszek

A vajas kekszeknek abszolút ott a helye a karácsonyi asztalon – pontosabban a tányéron, mert a kanapén a legjobb eszegetni filmnézés közben. Millió és egy verziója van a vajas keksznek, mi készítettünk tojásmenteset, ha ez mellett teszed le a voksodat. De mutatunk formázható vajas kekszet is, ami akkor jó különösen, ha gyerek is van a családban – vagy éppen gyerek lelkű felnőtt.

Tény, hogy az édes kekszeket, sütiket nehéz megunni, de az ünnepek alatt könnyen előfordulhat, hogy valami sósra vágyunk pár nap édes süti mámor után. Éppen ezért a sajtos keksz tökéletes választás, ami nagyon finom vendégváró is egyben.

Vajas, sajtos aprósütemény

Szilveszterre is finom vendégváró (fotó: Profimedia)

Készítsd még több ünnepi ételt velünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top