nlc.hu
Tuti Tippek

Magyarországi helyek, ahol havazik

5 hely az országban, ahol szinte mindig van hó télen

Fehér karácsonyról már jó ideje nem álmodunk, ez azonban nem jelenti azt, hogy az országban ne lennének olyan helyek, ahol (ha szerencsénk van) kiélvezhetjük a hóesést.

Neked sem múlhat el a tél anélkül, hogy legalább egy hógolyót össze ne kaparj? Bár a városban már tényleg ritkaságszámba megy, ha annyit havazik, hogy ennyi összejöjjön, az ország egyéb részein akár szánkózni, hóembert építeni, sőt, akár síelni is simán lehet.

Havazás

Fotó: Getty Images/ZoltanGabor

Ha kíváncsi vagy, hol találhatóak ezek csodahelyek, akkor görgess tovább! 

Eplény 

A Veszprém megyei Eplény a hazai síelők kedvenc helyszíne, ugyanis a Sí-aréna az egyik legmodernebb terepnek számít itthoni viszonylatban. Eplény egyébként egy viszonylag kis közösséget számláló község a Bakony szomszédságában, épp ezért tökéletes lehetőséget nyújt kirándulásokra, elvonulásra, sőt, akár egy hosszabb túrára is a havas erdőben – persze szigorúan a kijelölt útvonalon haladva. Itt tényleg minden téli örömnek lehet hódolni, úgyhogy, ha tényleg élsz-halsz a hóért, itt nem fogsz csalódni. Reméljük, hogy az időjárás is kedvezni fog!

Dunakömlőd 

Annak ellenére, hogy Dunakömlőd viszonylag alacsony tengerszinten helyezkedik el, itt is rendszeres a téli hóesés, olyannyira, hogy még sípályát is üzemeltetnek a ‘80-as évek óta. Dunakömlőd egyébként nem egy önálló település, hanem Paks városrésze, ami nem mellesleg már a római birodalom idején is létezett. Ha olyan helyszínt keresel, ahol a történelem és a hóesés találkozik, akkor ezen a környéken érdemes egy kicsit jobban körbe nézned. 

Kékestető 

Valószínűleg a Kékestető az, ami mindenkinek elsőre beugrik, ha havazásról van szó, ugyanis ez Magyarország legmagasabb pontja, így szinte adja magát, hogy itt jelennek meg a leghamarabb a fagyok és itt esik le általában az év első hótakarója is. A Mátrában található helyszín tipikus turisztikai célpont, ha síelésről van szó, ugyanakkor klimatikus gyógyhelyként is emlegetik, mivel az ottani éghajlat nagyon jó az asztmatikus betegségek és az idegkimerültség ellen. A szmogos, nyüzsgő város után pont erre van az embernek szüksége! 

Dobogókő 

Ha Budapesthez közeli helyszínt keresel, ami könnyen megközelíthető, akkor Dobogókő a tökéletes választás. Eleve gyönyörű panoráma nyílik innen a Dunakanyarra – már önmagában ezért is megéri ide látogatni –, ugyanakkor ez is tipikusan olyan helyszín, ahol szinte borítékolható a havazás. Tökéletesen alkalmas a téli sportokra, itt épült az ország első síközpontja is, sőt, egy szánkópálya, valamint sífutóút is található a környéken. És ami a legjobb, hogy gyerekekkel is könnyen bejárható útvonalak hálózzák be, tehát tényleg családbarát kirándulóhelyszín. 

Szilvásvárad 

Szilvásvárad bővelkedik a látnivalókban, hogy csak néhányat említsünk, ott a Szalajka-völgy, a Millenium kilátó vagy az Istállós-kői-barlang. Ha ehhez még hozzászámolod azt is, hogy az egészet hó borítja, akkor láthatod, hogy még a téli időszakban is egy igazi nagyágyú helyszínről van szó, ami tényleg szuper lehetőséget kínál, ha szeretsz a havas tájakon csatangolni. Ha pedig megunnád, a településen sípályát is találni, így az aktív pihenést még tovább fokozhatod, vagy akár a hüttében is elkortyolhatsz egy jó meleg teát.

Most már tényleg csak az időjáráson múlik minden!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top