nlc.hu
Tuti Tippek

Karácsonyi öltözködés

Ki kell öltözni karácsonyra? Itt a válasz!

Létezik-e a karácsonynak bármiféle dress code-ja? Kötelező-e a flitter és vicces-e még a csúnyapulcsi? Miben menj a céges karácsonyra és miben a nagyihoz?

Az év végi ünnepek közeledtével ellepik az üzleteket a csillivilli partiruhák és persze a speciálisan karácsonyi holmik, így a jellegzetes csúnya pulcsik, karácsonyi motívumos pizsamák, rénszarvasos fejdíszek és hasonlók. De vajon mindenképp ki – vagy épp be – kell öltöznünk az ünnepi összejövetelekre? Nos, a válasz erre az, hogy attól függ.

Soroljuk is, hogy mi mindentől. 

Céges karácsony

Az ünneplések közül – elviekben legalábbis – a legformálisabb a céges karácsony. Erre sem vonatkoznak azonban teljesen egységes öltözködési szabályok, hiszen nagyban függ a szakmától, magától a cégtől, a napszaktól, illetve a helyszíntől, hogy milyen öltözékben illik megjelennünk az eseményen. A leggyakoribb forgatókönyv, hogy a cég éttermi vacsorát vagy svédasztalos fogadást szervez a dolgozóknak. Ebben az esetben az úgynevezett Smart casual vagy Semi formal dress code-ok az irányadók. A Smart casual könnyed eleganciát jelöl, melynek nők esetében megfelel például egy csinos, térd alá érő, szofisztikált egészruha, egy kosztüm vagy egy blúz-szövetnadrág vagy szövetszoknya kombináció. A Semi formal ennél egy fokkal elegánsabb, ide sorolható a kis fekete ruha, egy koktélruha vagy egy sötét színű és/vagy finomabb anyagú kosztüm.

Karácsonyi buli

Fotó: Getty Images

Előfordulhat persze, hogy az ünneplés más jelleget kap. Ha például egy normál munkanap után azonnal mentek tovább karácsonyozni a kollégákkal, senki sem várhatja el, hogy emiatt váltóruhát vigyél magaddal és átöltözz. A program ugyanakkor lehet tematikus is, például csúnyapulcsis buli, vagy épp valamilyen szabadtéri aktivitás, ahová praktikusan, az időjárásnak megfelelő módon célszerű felöltözni. És persze akadnak olyan cégek is, melyek kimondottan elegáns partit rendeznek karácsony alkalmából, ahol akár White tie vagy Black tie dress code is elvárás lehet, ami a nők számára estélyi ruhát ír elő.

Családi karácsony

A családi karácsonyi vendégségekre még kevésbé vonatkoztathatók általánosan érvényes öltözködési szabályok. Ahogy maguk az ilyen események is elsősorban az adott család szokásai, életmódja mentén alakulnak, így az is igen változatos lehet, hogy mit illik felvenni. Ideális esetben az ilyen összejövetelekre mindenki azt veheti fel, amiben ő a legjobban érzi magát, hiszen az eseménynek az örömről, meghittségről, nem pedig a feszengésről kell(ene) szólnia. Vagyis ha te pulcsiban és farmerben érzed magad komfortosan, mehetsz úgy, de ha szeretsz kiöltözni, szívesen kapsz fel mondjuk egy flitteres partiruhát, azt is megteheted. Ha új vagy a családban, például először hívtak meg ünnepelni a párod szülei, célszerű persze megérdeklődnöd, náluk mik a szokások.

Családi karácsony

Legyen mindenkinek kényelmes! (Fotó: Getty Images)

Abban az esetben, ha a família úgy tekint a karácsonyi vendégségre, mint az év legfényesebb ilyen jellegű összejövetelére, emiatt pedig különösen megadja a módját az ünneplésnek, mind a menüt, a terítéket, a dekorációt illetően, akkor illendő ennek megfelelően fel is öltözni, vagyis ekkor már elvárás az elegánsabb outfit, például a koktélruha vagy akár a kisestélyi.  

Ünneplés karácsonyi pulóverben

Viccesre is vehetitek (Fotó: Getty Images)

És persze ott a másik véglet is, azok a családok, akik kifejezetten lazán veszik a karácsonyozást, esetleg viccesre fogják. Ha nálatok is ilyen az  összejövetel, hibátlan választás lehet például egy karácsonyi pulóver, de persze ez sem kötelező. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top