nlc.hu
Tuti Tippek

Vörsi gigabetlehem 2023

Már épül a vörsi gigabetlehem, csodájára járnak évről évre

Napokon belül megelevenedik a bibliai táj a Balaton melletti kis faluban.

Idén jubileumi, 75. alkalommal készül el Európa legszebb és egyben legnagyobb, templomban épített betleheme. Az építkezés már nagyban zajlik, önkéntesek dolgoznak rajta, hogy december 3-án, advent első vasárnapjától újra megnyissa kapuit a vörsiek által készített, világszerte ismert alkotás. A látogatók tízezreit vonzó művet 1948 óta eddig minden évben megépítették. Főként természetes anyagokból készül, mint például fenyőkből, kövekből és faforgácsból.

Vörs

A vörsi betlehem 2019-ben – Fotó: MTI/Varga György

A látogatók tízezreit vonzó, bibliai alkotás 2019-ben 50 négyzetméter alapterületen mutatta be Jézus születését, tavaly viszont már 60 négyzetméteren. A helyiek összefogásával épül meg évről évre az óriás betlehem: van, aki csak egy órára tud beugrani segíteni, más a teherautóját adja kölcsön az alapanyagok szállításához. Öt évvel ezelőtt a legfiatalabb építő 22 éves volt, a legidősebb pedig a 79. életévét töltötte be. 

A vörsi betlehem 2023. december 3-tól 2023. január végéig látogatható mindennap 9-17 óra között a Szent Márton Püspök Templomban. December 24-én, szenteste – a betlehem 10-12 óra között látogatható. Belépődíj nincs. A tavalyi nyitvatartást a sok érdeklődő kedvéért most meghosszabbították 1-1 órával.

A templom mellett 50 méterrel megnyitott a Vörsi Adventi Vásár, ahol többek között forró csokival és forró teával melegedhetünk fel a hidegben, de a híres vörsi almapuncsot is meg lehet kóstolni, amelynek ellenállhatatlan izét egy helyi titkos esszencia adja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top