nlc.hu
Tuti Tippek

Takarítás karácsonyra

A leghatékonyabb karácsonyi takarítási tippek

Ajándékvásárlás, munka, karácsonyi dekoráció készítés, család, gyerekek, és ha ez mind nem lenne elég, akkor a lakást is gatyába kell rázni az ünnepi időszakban. Oké, de, hogy csináljuk, hogy ne rokkanjunk bele?

Az ünnepi időszakban ezernyi dologra kell figyelni, de a sok futkosás, kapkodás és idegeskedés mellett az egyik sarkalatos pont a takarítás. Hoztunk pár tippet, hogy lehet szívinfarktus nélkül, gyorsan, kíméletesen és hatékonyan végigvinni az ünnepi takarítást.

Tuti karácsonyi takarítási tippek

(Fotó: unsplash)

Sok kéz = tiszta lakás

A takarítási folyamatot némileg megkönnyíti, ha a család tagjait is bevonod a feladatokba. A hatékony takarításhoz a három fő az ideális: egy, aki a fürdőszobáért felelős, egy, aki port töröl és porszívóz, majd felmos, a harmadik pedig a konyhát teszi rendbe.  

Dobd ki a felesleges dolgokat!

Mindenképp készíts listát az elvégzendő feladatokról, és ahhoz tartsd magad. Az első és a legfontosabb, hogy minden olyan dolgot, ami már nem szolgálja az adott helyiséget (sem téged), dobd ki. A lényeg, lásd át a lakás minden egyes szegletét, ugyanis kupiban nem lehet takarítani! Lehet, hogy nem a legjobb időszak az ünnepi szezonban elkezdeni a lomtalanítást, de egy alapos lomtalanítás lehetővé teszi, hogy olyan tárgyaktól is megszabadulj, amiknek a létezéséről sem nagyon tudtál már. Ráadásul több hely marad a karácsonyi dekorációnak!

Fertőtleníts!

A konyhai munkalapnak kiemelt szerepe van az ünnepi szezonban, így nem árt alaposan és folyamatosan lefertőtleníteni. Fontos, hogy az étel elkészítése után mindig töröld át a felületet, mert a nyers húsok baktériumai elözönlhetik a konyhát.

Nem maradhat ki a főzőlap, sütő és a hűtőszekrény sem. Ezek takarításától a legtöbb háziasszony retteg. Használj erős, zsíroldó tisztítószereket, amiket ha rápermetezel a sütőre és a főzőlapra, és hagyod állni, utána más dolgod nincs, csak letörölni a szennyeződéseket.  A hűtőből dobj ki minden lejárt szavatosságú élelmiszert, maradékot, és csinálj helyet az ünnepi menünek. Rendezd, fertőtlenítsd és töröld át a polcokat. 

Last minute takarítási tipp

Nagyon megcsúsztál, és elmaradt a takarítás, a vendégek pedig lassan érkeznek? Akkor válaszd ki, melyek azok a szobák, ahol általában a családtagok, vendégek tartózkodni szoktak, és ott tegyél rendet. Csak ezekre összpontosíts. Érdemes ilyenkor átfutni az előszobán, nappalin, étkezőn és a mellékhelyiségekben is. Porszívózz, moss fel, fertőtleníts, és egy portörlő pamaccsal törölj át mindent. Megtetted, amit megkövetelt a haza, ne ostorozd magad, nem erről szól az ünnep!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top